1/5/11

Una rellación ensin señal.Catalanes y valencianos: un mundu d'incomprensiones y tracamundios.

Programa de TV3 “30 minuts”

L'apagada de TV3 al País Valencià és l'últim exemple de les complexes relacions entre catalans i valencians. El "30 minuts" d'avui parteix d'aquest fet per endinsar-se en una llarga tradició d'incomprensions i malentesos, que cada cop més valencians de diferents sensibilitats, sobretot els joves, volen superar.


La fi de les emissions de TV3 al País Valencià, després de 26 anys, ha fet visible una llarga història d'incomprensions i malentesos entre catalans i valencians. Una part de la societat valenciana s'ha sentit desasistida sense el senyal de TV3, mentre que una altra continua sentint una Catalunya amenaçadora. D'altra banda, potser hi ha una progressiva indiferència des de Catalunya pel destí dels veïns del sud.

La delegació de TV3 al País Valencià i "30 minuts", conjuntament, han fet un retrat de la reacció ciutadana contra el tancament de les emissions i del debat sobre quines relacions –culturals i econòmiques– han de tenir totes dues comunitats. La reivindicació del corredor mediterrani, ara per ara, sembla que sigui l'únic punt de confluència entre valencians i catalans. Però això ha de suposar oblidar-nos dels vincles culturals i lingüístics?

Com ens veiem uns i altres, la llengua, la recerca d'una identitat valenciana, la utilització política de l'anticatalanisme, el paper dels mitjans de comunicació i, també, com interpreten tot això els joves, la generació del futur?

Intervenen en aquest reportatge l'economista Vicent Soler, l'exmilitant d'Unió Valenciana Artur Ahuir, l'editor Eliseu Climent, els portaveus dels governs català i valencià, l'exdiputat popular Joserra García Fuster, l'exconseller de Cultura català Joan Manuel Tresserras, l'editora Rosa Serrano i l'economista Germà Bel, entre altres.

Fonte: programa 30 minuts de TV3 tituláu "Sense senyal", programa 30 minutos de TV3.
Más info: anuncia del programa.

2 comentarios:

  1. Paez que la censura valencianista nun tien llendes.

    ResponderEliminar
  2. És la dura i trista realitat, tot és fosca qüestió política. Estem davant la censura de la inquisició llingüística.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.