3/5/11

Multat per «Desobedecer la orden del agente a dirigirse en castellano»


Plataforma per la Llengua denuncia el cas

"El Marc B.B. es dirigia a Andorra quan el destacament de la Policia Nacional a la frontera espanyola el va obligar a aturar el cotxe i a retirar una enganxina del CAT sobre la matrícula. En aquell moment, l'agent va obligar-lo a parlar en castellà diverses vegades, i davant de la negativa d'en Marc li va cursar una acta d'infracció amb el següent motiu: 'Desobedecer la orden del agente a dirigirse en castellano o negativa a dirigirse en castellano al agente actuante en reiradas (sic) veces esté (sic) le ordena que retire la pegatina con el distintivo de cat en la matrícula, por encima de la ‘E' de España'".

Així ho ha explicat a través d'un comunicat la Plataforma per la Llengua que ha denunciat el cas passat el dia 19 de febrer d'enguany. La mateixa entitat recorda que, segons l'article 12 de la Llei de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, "són vàlides les actuacions administratives dels òrgans i dels ens de l'Administració de l'Estat, tant les orals com les escrites, fetes a Catalunya en qualsevol de les dues llengües oficials, sense necessitat de traducció" i que "tothom té dret a relacionar-se, oralment i per escrit, amb l'Administració de l'Estat a Catalunya en la llengua oficial que esculli i a ésser atès, i no se li pot exigir cap mena de traducció".

Igualment la plataforma recorda que la Llei Orgànica 4/2010, de 20 de maig, del Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia. Concretament, l'article 7 considera falta molt greu "tota actuació que suposi discriminació per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, sexe, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social".

La Plataforma per la Llengua denuncia "la irregularitat que comporta aquesta acta d'infracció cursada per la Policia Nacional i exigim que sigui retirada de forma automàtica. Així mateix, la Plataforma per la Llengua denunciarà els fets a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat de Catalunya i a la Delegació del Govern de l'estat a Catalunya".

Fonte: Nació Digital

6 comentarios:

  1. Los que teneis llingua oficial teneis la suerte de denunciar estos abusos de poder, que n'Asturies pasen impunemente tolos díes pola falta de drechos llingüísticos qu'arreya la falta d'oficialidá .

    ResponderEliminar
  2. Lleo esto y dame la risa... nin billingüismu nin na de na compañeru... ¡qué risa cola tida felisa!

    ResponderEliminar
  3. La adhesiu CAT és totalmente il legal es miri com es miri, el policia va obrar correctament dins de la legalitat vigent perquè té raó, o no? ja s'han donat molts casos, no és res de nou.

    ResponderEliminar
  4. Presumpta Laia: l'adhesiu no és il·legal ja que la E no forma part de la matrícula i no és obligatòria. Pots portar (com jo mateix he fet sempre) una matrícula blanca, com les d'abans, sense la E.

    Sobre els altres casos que dius, efectivament, se n'han donat d'altres i molts s'han recorregut i se'ls ha retirat la sanció.

    Però el tema no és la matrícula; és la suposada obligació d'expressar-se en castellà.

    Veus? A que ara sí que has entès el que diu l'article?

    ResponderEliminar
  5. Ara sí que està entés, gràcies David.

    ResponderEliminar
  6. De res, a disposar. Una salutació cordial.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.