1/11/11

Marxinación del catalán


ANNA RUIZ I BARCELÓ
Si sou inquiets, deveu recórrer Catalunya per descobrir el patrimoni que institucions i particulars ens posen a l'abast. Cal reconèixer els avenços en el discurs, la museografia, la pedagogia o la tecnologia. Tanmateix, a vegades es produeix una marginació del català com a llengua natural de la visita. Sovint, el guia anuncia: “Com que hi ha una persona francesa, argentina, basca... Oi que no els importa que la visita sigui en castellà?” Llavors tots els catalans, ben ensinistrats de segles, responem: “No, no, és clar!” I la visita es realitza irremeiablement en castellà, “per deferència”. Senyors, a mi no m'és igual haver d'escoltar la nostra història, pintura o arquitectura en una llengua que no és la pròpia. I no val aquell altre argument de l'oficialitat, perquè llavors les visites haurien de ser en català, castellà i occità, totes i tots els dies. L'últim cas viscut: a l'Institut Pere Mata de Reus, bellíssim exemple d'arquitectura modernista. Amb una aparent regulació salomònica, s'han adjudicat diverses llengües als dies de visita. Ai las, però! us explicaran l'obra de Domènech i Montaner en castellà, 4 dies, en anglès o francès, 3 dies, però en català, només 2 i entre setmana. A mi no em surten els comptes. Sempre us podeu demanar festa un dimarts o un dijous i ho podreu sentir en català, “per deferència”!

Fonte: Avui

17 comentarios:

  1. coño Anna Ruiz, o sea que si el catalán tiene menos días en una mierda de museo, se lo está marginando...

    ¿y entonces qué cojones es no dejar a la mitad de los niños del país escolarizarse en su lengua materna? ¿eso no es marginación?

    Alguno apoyan políticas que firmaría el mismo Hitler y todavía nos las quieren presentar como progresistas

    que us fotin a tots!!

    ResponderEliminar
  2. Anònim, qualsevol ciutadà pot demanar que el seu fill rebi l'ensenyament en castellà a Catalunya.

    Si no t'ho creus, aquí t'ho expliquen. Sí, sóc el pesat que cada vegada que vomites una mentida et corregeix i et porta la contrària.

    http://sindicat.info/article.php?sid=20101226120332

    I ara, em permetràs que perdi les maneres: ets un porc mentider. Com pots veure no me n'amago i et poso el meu nom. Si vols l'adreça o el número de telèfon, també te'l puc donar.

    ResponderEliminar
  3. una creueta a la caselleta..............2 de noviembre de 2011, 12:34

    "¿y entonces qué cojones es no dejar a la mitad de los niños del país escolarizarse en su lengua materna? ¿eso no es marginación?" ------> No son ningunos cojones,ni marginación,simplemente es que los padres no saben leer la solicitud.

    ResponderEliminar
  4. el anónimo impenitente2 de noviembre de 2011, 15:50

    vaya, de modo que según el enlace de David Gimeno son veinte, según la propia Generalitat son 500

    http://www.publico.es/espana/395172/este-curso-solo-el-0-046-de-los-alumnos-catalanes-pide-ensenanza-en-espanol

    Y además sabemos lo difícil que ha sido en muchas ocasiones encontrar la "caselleta" en los forumularios para poner la crucecita que dice el otro.

    Pero como bien sabéis ese no es el problema. Da igual que sean cinco o quinientos mil. No es un problema de cantidad, sino un problema de derechos que están siendo conculcados.

    ¿Cuántas familias piensas que pedirían una hipotética educación integral en asturiano? Si fuesen sólo 20 familias ¿se debería negarles el derecho a recibir la educación en su lengua materna, una lengua además de gran arraigo en el país y que es la lengua materna de una parte muy significativa de la población? (y en el caso del español en Cataluña además oficial, y con una sentencia del TSJC que el propio ejecutivo que representa a todos los catalanes se niega a ejecutar)

    Que haya 500 personas con sus derechos pisoteados ¿no es una buena razón para que la señora Anna Ruiz, tan sensible ella con los problemas lingüísticos, agarre la pluma y lo denuncie desde su altar mediático? ¿no es acaso más importante que el hecho de que sólo pueda ir martes y jueves a su museo favorito?

    Pues no lo es por una razón. Porque para la Casta que gobierna Cataluña (la misma que reprime a sangre y fuego a los manifestantes en plaça Catalunya) no existen personas que tienen una lengua, sino lenguas que poseen a las personas; un hecho que en su opinión justifica casi cualquier discriminación y atropello de los derechos más elementales; algo muy propio de otras épocas y latitudes y que encima muchos se empeñan en presentar como el summum de la izquierda y el progresismo.

    [por cierto, atempere usted los impulsos de su bilis. No entro muy a menudo en este blog, y creo que es la primera vez que escribo, de modo que no se piense que está continuando una discusión de otros post porque se confunde de persona. Por supuesto no voy a dar mi nombre ni espero que usted ni nadie de los que escriben aquí lo haga. Mi opinión, como la suya, se vale por sí misma]

    ResponderEliminar
  5. ¿dónde está la creueta a la caselleta?2 de noviembre de 2011, 18:09

    No hay que esforzarse lo más mínimo para comprender que, como dices aquí arriba, esta Casta nefasta que gobierna Cataluña está poseída de un furor uterino revanchista-catalanista que mete miedo. No creo que sea que no entiendan el sentido de la palabra libertad sino que se esfuerzan a muerte por eliminar todo lo que huela, represente, o suene a España o a español, a Castilla o castellanos o castellano (para ellos Castilla es igual a España) es algo visceral e irreprimible porque lels lavaron el cerebro en ese sentio desde pequeños.
    La presunta punta del iceberg quizás podrían ser por ejemplo la agradecidísima Ana Ruiz, o el susodicho radical de las letras Gimeno Ayuso, o el ¿señor? Carod Rovira por ejemplo.
    No hay que esforzarse porque hoy por hoy no tienen remedio pero acabarán dándose cuenta algún día que "la letra catalana con sangre no entra" aunque sea letra catalana forzosa y forzada por el artículo treinta y tres, aquel que diu "porque me sale de los c... y no hay más que hablar" ¿a que sí, Ayuso? y es que las cosas no se consiguen a porrazo limpio.
    No hay mejor cosa para el género humano que la LIBERTAD porque dictadura ya la tuvimos muchas décadas, algunos la vivimos y supimos muy bien lo que era, y no queremos volver a ella en ninguna otra versión ni siquiera la de la educación forzosa y única en catalán.

    ResponderEliminar
  6. Anònim vergonyant:

    Si mires el calendari, entendràs el motiu: el curs 2010-2011 eren 20 alumnes; el 2011-2012, 500.

    La diferència? La campanya engegada pels que pensen com tu, que voleu que els vostres fills surtin de l'escola tan monolingües com els seus pares.

    La conclusió, que si no fossis oligofrènic (la definició la tens al www.rae.es) entendries perfectament, és que si 20 famílies el 2010-2011 i 500 el 2011-2012 van poder escolaritzar els seus fills en monolingüe, és perquè:

    a) hi ha una casella als impresos,
    b) es pot estudiar en castellà a qualsevol col·legi públic de Catalunya, i
    c) repeteixo que ets un porc mentider amb ganes d'enganyar els incauts.

    ResponderEliminar
  7. El catalán nun ta marxinau y amás ta superprotexíu en Catalauña per les leis , munches vegaes de mou illegal (anticonstitucional)

    ResponderEliminar
  8. Per a les il·legalitats estan els jutjats de guàrdia. Els tens aquí:

    http://maps.google.com/maps?hl=ca&lr=&gbv=2&gs_upl=734l5734l0l5953l27l25l0l18l18l0l250l1125l0.3.3l6l0&um=1&ie=UTF-8&q=jutjat+de+gu%C3%A0rdia+barcelona&fb=1&hq=jutjat+de+gu%C3%A0rdia&hnear=0x12a4987126ed28f5:0x400fae021a40330,Barcelona,+Espanya&ei=Bv2zTvLJMYPrOfW1uOEB&sa=X&oi=local_group&ct=image&ved=0CA8QtgM

    ResponderEliminar
  9. Catalán non o seu alcance todos os homes ou todas as partes ou algo do tipo o que realmente crer que, ou intenta facer oso outros crer? Vostedes sois reais arrogante ou fraudes. Ten moito máis próximos no mundo global incomparable galego.

    ResponderEliminar
  10. anónimo impenitente, tu sigue con tu retraso anda..4 de noviembre de 2011, 23:07

    anónimo impenitente, entós la caselleta esistia y esistem ¿non?

    ResponderEliminar
  11. Ties munchu cuentu col asuntu de la "caselleta" y la "creueta"... ¿dónde tarán que nun se las ve en casi dengún impresu oficial y menos nes escueles? ye de chiste.

    ResponderEliminar
  12. Pa marxinación la de l'asturianu...

    ResponderEliminar
  13. Nando:

    Llengües que entén:3 Català Castellà Cap de les dues

    nota 3:
    En concordança amb l’article 21.2 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i d'acord amb els articles 11.4 i 56 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, en el curs escolar en què els alumnes iniciïn el primer ensenyament, els pares, mares o tutors/es dels alumnes la llengua habitual dels quals sigui el castellà poden instar, en el moment de la matrícula, a la direcció del centre en el qual siguin admesos, que llurs fills/es hi rebin atenció lingüística individualitzada en aquesta llengua.

    Informació extreta de l'imprès oficial de preinscripció escolar de la Generalitat de Catalunya que pots llegir tu mateix a

    http://www10.gencat.cat/sac/AppJava/document.jsp?doc=7_6530.pdf

    I ara faràs el refotut favor de deixar d'anar Nando pol saco?

    Si tots els esforços que fas per a vomitar sobre el català i repetir les tesis de TeleMadrid i Intereconomia, els fessis per a anar a favor de l'asturià, avui ja seria oficial a Asturies, Espanya, Unió Europea, Globus Terraqüi, Sistema Solar i Galàxia tota.

    ResponderEliminar
  14. Tranqui David home, que con un poco paciencia nun pasa na y amás tamos nun país democráticu y tien qu'haber xente ya idegues pa too. Equí nos montes asturianos de Teberga y Quirós recóyese una tila silvestre perbona que calma perbién los nervios, pruébala verás qué bona ye.

    ResponderEliminar
  15. I per a la intel·ligència no teniu cap planta? Vaja, doncs és una llàstima perquè teniu molta gent que no entén que de realitat només n'hi ha una. La resta són mentides.

    ResponderEliminar
  16. Jo estic molt tranquil. I vosaltres, amb la llengua inoficial i marginada, mentre us preocupeu per la llengua dels altres, veig que també.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.