12/5/17

L’ús del català millora però segueix “legalment desprotegit” segons Plataforma per la Llengua

La situació del català millora lentament als territoris de la seva parla però malgrat la seva vitalitat continua "legalment desprotegit", ha explicat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, en la presentació aquest divendres de l'InformeCat 2017.

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)
La situació del català millora lentament als territoris de la seva parla però malgrat la seva vitalitat continua “legalment desprotegit”, ha explicat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, en la presentació aquest divendres de l’InformeCat 2017.
Ha sostingut que el català està en una situació de franca anomalia, millorant en tots els àmbits, en tots els territoris de parla catalana i sense cap conflicte, però amb “els drets lingüístics restringits” en l’Estat.
Ha assegurat que la tendència és bona, ja que en els últims deu anys ha guanyat 1,5 milions de parlants, però té el “handicap de no tenir estat propi i de tenir dos estats en contra”, i ha remarcat que Espanya no compleix amb la Carta europea de llengües a la qual es va adherir voluntàriament.
Escuder ha remarcat que s’ha de ser optimista davant la situació del català, encara que segueix presentant “llacunes importants” com en la justícia o l’etiquetaje dels productes.
L’InformeCat 2017 presenta 50 dades sobre la llengua catalana, la majoria relatius al 2015, entre les quals figuren l’augment del coneixement dels habitants de la Comunitat Valenciana, l’augment del nombre de parlants en el sud de França i a Balears i que el 88,2% dels habitants de L’Alguer (Itàlia) ho entén.
En espectacles, ha destacat l’augment de 8 punts en el consum d’espectacles en català, l’increment de facturació de llibres en català i el creixement de pel·lícules en català o subtitulades en català en el Festival de Sitges.
Escuder ha criticat que en etiquetaje el 90% dels productes que es venen en Catalunya són “lingüísticament il·legals”, i ha demanat una millora en l’aplicació de la llei.
L’InformeCat destaca que el programa català per a l’acolliment de refugiats preveu mentors lingüístics, el 54% dels centres educatius valencians escullen el model que dóna major pes al català i se superen els 6.000 estudiants de llengua i cultura catalanes a les universitats estrangeres.
JUSTÍCIA
Un àmbit en el qual el català no millora és el judicial, i la Plataforma subratlla que el 2015 va haver-hi un 8,4% de sentències en català, “mínim històric”, i que el Senat va rebutjar una moció que demanava protegir els drets lingüístics en la justícia.
La Plataforma per la Llengua ha criticat que el Govern central en funcions de Mariano Rajoy va aprovar 52 normatives que “imposen el castellà” durant 2016, ha lamentat que Hisenda hagi eliminat les versions en català de diversos formularis i que TripAdvisor no permeti l’ús del català en els comentaris.
En l’àmbit de les noves tecnologies, ha celebrat que nou de les deu webs més visitades tingui versió en català, i Escuder ha assegurat que parlaran amb l’única que no la té –Amazon– perquè la faci ara que realitza diverses inversions a Catalunya.
La Plataforma per la Llengua ha llançat una web ‘Estimo el català’ on proposa diverses preguntes per conscienciar sobre el coneixement de la situació del català.
Fonte: Europa Press

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.