3/5/17

“N’otres comunidaes sería impensable que nun asistiera’l so presidente al Día de les Lletres”, diz Cano


Esti miércoles na sede de l’Academia de la Llingua Asturiana (ALLA) presentóse’l XXXVIII Día de les Lletres Asturianes, que se va celebrar el prósimu 5 de mayu a les 20.30 hores y nel que, como ye vezu, ta convidáu’l presidente Javier Fernández. Xuan Bello va recibir el Premiu Nacional de Lliteratura Asturiana.
Ésta ye la principal novedá de la Xunta estraordinaria de l’ALLA, que nesta ocasión nun va acoyer el nomamientu d’académicos nuevos. D’esta manera, prémiase una trayeutoria d’un escritor o escritora, cola fin de dar visibilidá a la lliteratura fecha en llingua asturiana.
El gallardón, que va ser triañal, va recibilu nesta primer edición Bello. Va consistir nun medayón conmemorativa fecha por Adolfo Manzano n’esclusiva, que representa’l tueru d’un árbol inspiráu nel texu milenariu de Bermiego per un llau, y pel otru, la Cruz de la Victoria y el nome del ganador. Amás, va espublizase una edición artesanal con una antoloxía del escritor de Paniceiros, obra del diseñador Monchi Pedreira, de Signum.
Ana María Cano, presidenta de la institución académica, y Xosé Antón González Riaño, vicepresidente, encargarónse d’anunciar tolos detalles d’una gala na que s’espera la presencia d’autoridaes de la política y cultura del país. Ente ellos ta convidáu, como tolos años, el presidente d’Asturies, anque nun s’espera la presencia de Javier Fernández el vienres nel Campoamor.
“N’otres comunidaes sería impensable que nun asistiera’l so presidente al Día de les Lletres”, aseguró Cano al ser entrugada por esta cuestión. Faciendo memoria, sí apuntó que Fernández sí asistiera nel pasáu al actu, pero nunca como presidente, y que l’únicu que sí asistió “en funciones foi Pedro de Silva”.
Actuación de Muyeres
Amás de la entrega del Premiu Nacional de Lliteratura Asturiana, y del siempre esperáu discursu institucional de Cano, va celebrase un entamu musical, de nome ‘Caleyucu’, a cargu de Mariluz Cristóbal y Bárbara González Quevedo, y la llectura d’un esbilla de poemes de la revista númberu 33 de ‘Lliteratura’, dedicada nesta ocasión a les autores asturianes.
Va encargase de zarrar l’actu, Muyeres, que van facer una adautación musical y escénica de ‘País Malva’ pa la ocasión.                                                                          Fonte: asturies.com

3 comentarios:

  1. I per què hi ha d'assistir?

    Si va, el votareu més? No.

    I si no hi va, el votareu menys? Tampoc.

    ResponderEliminar
  2. Esactu, David. Pero nuna Comunidá como l'asturiana paez como un despreciu a l'ALLA y a la llingua.

    ResponderEliminar
  3. No "paez", Cañada, "ye". El que passa és que el menyspreu a l'asturià i a l'ALLA surt gratis. Rumieu-hi.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.