La Plataforma per la Llengua elabora un estudi sobre les novetats legislatives en matèria lingüística
La Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi de novetats legislatives en matèria lingüística a Catalunya corresponent al 2014. L'entitat, segons informa en un comunicat ha comprovat que, com a mínim, s'han incorporat a l'ordenament jurídic 64 noves disposicions que imposen el castellà a Catalunya i només dues que imposen el català. És a dir, per cada normativa a favor del català se n’aproven 32 que imposen el castellà.
L'obligació d'usar el castellà es manifesta principalment en àmbits com ara el requisit a les empreses i ciutadans de presentar la documentació -amb 23 disposicions aprovades per l'administració espanyola el 2014-, en l'etiquetatge i instruccions d'ús de productes -amb 14- i el requisit de coneixement de la llengua per exercir una professió o optar a un títol o ensenyament -amb 11-. Destaquen en aquest àmbit la normativa que obliga a acreditar el castellà per accedir a determinades places en el món sanitari o la que obliga les administracions a posar un telèfon d'atenció a les víctimes d'accidents aeris només en castellà i anglès.
La Plataforma per la Llengua també ha detectat normatives que obliguen a usar el castellà en l'ensenyament -10-, en la imatge de les institucions -7-, en l'expedició de títols i llicències -4- i en la toponímia -1-. En l'àmbit educatiu, l'entitat remarca el Reial decret 591/2014, que atorga un ajut econòmic als pares que no puguin escolaritzar els fills en castellà en l'ensenyament públic perquè puguin fer-ho en el privat.
L'obligació d'utilitzar el català se cenyeix a una llei que obliga a senyalitzar amb la paraula 'rebaixes' en els períodes de l'any on s'apliquen descomptes i una ordre que inaugura el pla de formació 'Aprenent i treballant', que estableix el català com a llengua en les formacions i materials didàctics del programa, independentment que s'utilitzin d'altres.
Fonte: Nació Digital
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.