24/6/15

Per cada normativa a favor del català se n'aproven 32 que imposen el castellà


La Plataforma per la Llengua elabora un estudi sobre les novetats legislatives en matèria lingüística

La Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi de novetats legislatives en matèria lingüística a Catalunya corresponent al 2014. L'entitat, segons informa en un comunicat ha comprovat que, com a mínim, s'han incorporat a l'ordenament jurídic 64 noves disposicions que imposen el castellà a Catalunya i només dues que imposen el català. És a dir, per cada normativa a favor del català se n’aproven 32 que imposen el castellà. 

L'obligació d'usar el castellà es manifesta principalment en àmbits com ara el requisit a les empreses i ciutadans de presentar la documentació -amb 23 disposicions aprovades per l'administració espanyola el 2014-, en l'etiquetatge i instruccions d'ús de productes -amb 14- i el requisit de coneixement de la llengua per exercir una professió o optar a un títol o ensenyament -amb 11-. Destaquen en aquest àmbit la normativa que obliga a acreditar el castellà per accedir a determinades places en el món sanitari o la que obliga les administracions a posar un telèfon d'atenció a les víctimes d'accidents aeris només en castellà i anglès.

La Plataforma per la Llengua també ha detectat normatives que obliguen a usar el castellà en l'ensenyament -10-, en la imatge de les institucions -7-, en l'expedició de títols i llicències -4- i en la toponímia -1-. En l'àmbit educatiu, l'entitat remarca el Reial decret 591/2014, que atorga un ajut econòmic als pares que no puguin escolaritzar els fills en castellà en l'ensenyament públic perquè puguin fer-ho en el privat.

L'obligació d'utilitzar el català se cenyeix a una llei que obliga a senyalitzar amb la paraula 'rebaixes' en els períodes de l'any on s'apliquen descomptes i una ordre que inaugura el pla de formació 'Aprenent i treballant', que estableix el català com a llengua en les formacions i materials didàctics del programa, independentment que s'utilitzin d'altres.
Fonte: Nació Digital

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.