10/12/13

Plataforma per la Llengua critica el tracte "discriminatori" del català a la Constitució



6 DE DESEMBRE
   La Plataforma per la Llengua ha criticat aquest dijous el tracte "discriminatori" del català a la Constitució espanyola i el dels governs espanyols successius, i ha llançat un vídeo per mostrar aquesta situació a escala internacional.

   Ho ha dit la plataforma a través d'un comunicat, aprofitant el Dia de la Constitució que se celebra aquest divendres, i ha sostingut que la Carta Magna espanyola és l'única de la UE que no reconeix la llengua catalana com a "oficial d'Estat" i al mateix nivell que qualsevol altra llengua.

   "Ni els successius governs del PP ni del PSOE han mostrat la voluntat d'equiparar Espanya als tractaments lingüístics que es reconeixen a la resta de països de tradició democràtica", ha lamentat.
   El vídeo 'Català and the official European', que s'enviarà a centenars de contactes internacionals i a representants europeus, pretén explicar a Europa i al món per què el català encara no és llengua oficial a la UE.

   La peça també explica que, des que Espanya va entrar a la UE, s'ha modificat 16 vegades el reglament i cada vegada el Govern espanyol ha "bloquejat" l'oficialitat del català, entre d'altres qüestions.

Fonte: Europa Press

15 comentarios:

  1. Estratexa senyera: tratar de sacar la máxima rentabilidá del VICTIMISMO a tolos niveles posibles, y al empar ir tratando de crear les infraestructures d'un pseudo-tao, falsedá tras falsedá (hestoria, represiones, etc. etc.) y trampa tres trampa. Nun-yos cree naide, "a otru perru con esi güesu".

    ResponderEliminar
  2. En Cataluña la discriminacióm ye palcastellán... ¿o non?

    ResponderEliminar
  3. N'Asturies ¿pa quién ye la discriminación?. Dexa describir fataes porque el estáu español la única llingua privilexada ye la castellana.

    ResponderEliminar
  4. A ver, ho, úa cousa é dicir qu'el catalán ta núa situación infinitamente miyor qu'el asturiano ou el gallego-asturiano, y outra dicir qu'en Cataluña se discrimina a os castellano falantes. Eso nun pasa.

    Ta claro que queixarse qu'el catalán nun é oficial na UE condo nosoutros nun temos oficiales as nosas llinguas en Asturias, parece de coña, porque postos a queixarse... Tamén é verdá qu'ellos mirarán polas llinguas d'ellos, non polas nosas. Y con esto, chamo el atención a que en occitano (ou aranés) é oficial en Cataluña, peró nun lo é pra España, y por suposto nun lo é prá Unión Europea. É significativo nun escuitar prácticamente nunca queixas sobre a discriminación da llingua occitana del Valle d'Arán por parte del catalanismo.

    ResponderEliminar
  5. Mino, n'Asturies el problema ye que los nuesos gobernantes-tiranos nun oficialicen l'asturianu desoyendo al pueblu que votó equivocadamente votó, asina que meyor güeyu pa la próxima. Y qu'analices adulcesn lo que diz Gorrieyu y tamién Manciu porque tienen razón.

    ResponderEliminar
  6. Trampes y mentires históriques a la so midía toes siguies como'l ridículu simposio qu'empìecen mañana pa engañar a los vidueños que quieren dexase.

    ResponderEliminar
  7. Sí, plurinònim habitual, aquestes trampes i mentides jo, com que vaig estudiar durant el franquisme, no me les crec. Segur.

    Però m'agrada veure que la Constitució espanyola sembla ser que no discrimina l'asturià. L'asturià està fantàsticament bé i té un futur brillant gràcies a la Constitució o, més ben dit Santa Constitució, que el defensa, el regula i fa que tothom s'apunti a cursos d'asturià perquè és molt i molt simpàtic. No com d'altres que només obliguen i imposen la seva llengua regional.

    Bé, com que penso que et pot interessar de fer un simposi igual, referit a Asturies, aquí et deixo el programa. Lamento no poder-te posar també les conclusions perquè encara no s'han publicat. Ah, i us dono les gràcies a tots els nacionalistes espanyols perquè, gràcies a vosaltres, he descobert això de "Espanya contra Catalunya". Ja us explicaré com ha anat.

    El programa:
    - Lliçó inaugural: «Espanya i Catalunya, tres-cents anys
    de confl icte polític»
    * LA REPRESSIÓ INSTITUCIONAL, POLÍTICA I ADMINISTRATIVA
    - Cap a una nova estructura política centralista: segle XVIII
    - La construcció d’un estat liberal espanyol: segle XIX
    - Entre l’autonomia i la reacció uniformitzada: segle XX-XXI
    - La repressió militar: l’exèrcit sobre el país
    - Tres-cents anys d’espanyolisme a Catalunya
    * LA REPRESSIÓ ECONÒMICA I SOCIAL
    - El cadastre: l’arrencada de l’espoli econòmic: segle XVIII
    - La indústria catalana com a motor de l’economia
    espanyola: segle XIX
    - L’economia catalana i el cost de les desigualtats
    espanyoles: segle XX
    - L’apoteosi de l’espoli: segle XXI
    - El fet immigratori, factor de desnacionalització?
    - L’Església catalana entre la resistència i la
    col·laboració
    * LA REPRESSIÓ CULTURAL I LINGÜÍSTICA
    - Contra l’ànima d’un poble: la repressió cultural
    - Destruir la llengua, destruir la nació: la repressió
    lingüística
    - La falsificació de la història
    - L’espanyolització del món educatiu
    - La llarga repressió dels mitjans de comunicació
    - La uniformització legislativa espanyola contra el dret
    propi català
    - Espanya contra les Illes Balears
    - Espanya contra el País Valencià
    * L’EXILI
    - El primer exili contemporani: l’exili austriacista
    - Exiliats de tots colors: segle XIX
    - L’exili com a desertització nacional: segle XX

    ResponderEliminar
  8. Agora sabemos oque yes unu d'ellos, unu de los que dende la so enorme ignorancia? traten d'engañar y crear problemes onde nun los ahi al noble pueblu llanu ¡qué pena!

    ResponderEliminar
  9. Fins ara no ho havies descobert?

    Però suposo que no m'has entès perquè la meva "ignorància" (entre cometes; no amb interrogant) és la que em van ensenyar a l'escola franquista.

    I tu, on vas "estudiar" la teva ignorància?

    ResponderEliminar
  10. No me discrimines, háblame siempre en castellano.

    ResponderEliminar
  11. Un guirriu asturianu14 de diciembre de 2013, 22:32

    Y déxame rotular tamién en castellán o n'asturianu, ensin multes nin persecuciones si esaye la mio intención.

    ResponderEliminar
  12. Nun te discriminen, Manolo, namás que prohíbente falar o rotular n'español

    ResponderEliminar
  13. Los catalinos son bien llistos pa les perres y pa dir a apañar.

    ResponderEliminar
  14. Y los asturianos tan tontos como pa discriminar la so propia llingua y nun pañar nada de perres pa la llingua cola ayuda d'ERC.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.