19/7/11

El Consell General de la Cataluña del Norte demanda la oficialidá del catalán na Xunión Europea


L'Assemblea del departament dels Pirineus Orientals ha votat per unanimitat la moció presentada pel vicepresident Marcel Mateu per a recolzar la iniciativa dels eurodiputats catalans
- perpinyà -
Elna Perpinyà El Consell General dels Pirineus Orientals ha aprovat per unanimitat, en el seu ple d'aquest dilluns 18 de juliol, de demanar que “el català entri oficialment com a llengua de treball a les instàncies europees de Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg”.

La moció votada per tots els consellers generals presents, de dreta i d'esquerra, ha estat presentada pel vicepresident socialista Marcel Mateu, conseller general de la circumscripció d'Elna i president de la comissió departamental de patrimoni i catalanitat. En la seva intervenció al ple Mateu ha assenyalat que “el català és la 13ena llengua de la UE en nombre de parlants” i que la parlen “deu milions de persones d'arreu del món”. Ha explicat que amb l'entrada de Croàcia a la UE “caldrà modificar el reglament per a que la llengua croata esdevingui la 24ena llengua oficial de la UE” i que, aprofitant l'ocasió, “els eurodiputats catalans han decidit de mobilitzar-se per a que el català entri també com a llengua oficial de treball a les institucions de la UE.

Carta del Català
El Consell General dels Pirineus Orientals va aprovar el 2007, també per unanimitat, la “Carta del Català” en la que la principal institució política de la Catalunya Nord reconeixia “l'Institut d'Estudis Catalans com a autoritat lingüística i Acadèmia de la Llengua per a tot el domini lingüístic català” i es comprometia a “garantir la transmissió del català i invertir la tendència de pèrdua de locutors, permetre la utilització per a cada habitant del català, assegurar la presència del català en els sectors de la vida pública i social i contribuir a la integració dels nouvinguts en el respecte de la personalitat lingüística i cultural catalanes”‘.

Fonte: Avui

5 comentarios:

  1. ¿pediran la oficialidá per aciu del gobiernu centraliegu xacobinu francés o per aciu de los eurodiputaos de Cataluña Sur?

    ResponderEliminar
  2. Munchu lío y munchos paxarinos ties na tiesta, rapaz...

    ResponderEliminar
  3. non, na tiesta tengo la gorra ¿nun la ves na semeya?.
    Sicasí, l'enguedeyu tuyu ye nel maxín que por nun pescanciar nun pescancies nin les ironíes.

    ResponderEliminar
  4. Nun quise ofender a naide, solo dicir lo que piensaba con perbona voluntá...

    ResponderEliminar
  5. fixisti un xiciu ensin saber nada. Lo que pensabes ¿pensastelo tu sola?¿parecíate a ti?
    ¿u ta'l "lio"? ¿y los paxarinos?
    Igual yes quien a dar una clase historioxeograficopolítica de Cataluña o de les minoríes llingüístiques del estáu francés.
    Entós habrá que callar.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.