1/7/11

PSOE i PP tanquen la porta a què el català sigui oficial a Europa


Una proposta de CiU instava el govern espanyol a aprofitar el canvi de reglament per l'adhesió de Croàcia a la UE per reclamar l'oficialitat del català

Els socialistes catalans han votat en contra amb la resta del grup socialista


30/06/11 13:11 - Madrid - ACN

Grup socialista i PP han sumat forces aquest dijous al Congrés dels Diputats per impedir l'aprovació d'una proposta de resolució de CiU que instava el govern espanyol a aprofitar el canvi de reglament del règim lingüístic que deriva de l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea (UE) per reclamar l'oficialitat del català a les institucions europees. Es tracta d'un text que recull la petició que els eurodiputats catalans Ramon Tremosa de CiU, Maria Badia del PSC, Oriol Junqueras d'ERC i Raúl Romeva d'ICV van enviar al govern espanyol a mitjans de juny. Els socialistes catalans han votat en contra amb la resta del grup socialista després que la Federació hagi rebutjat per tèbia l'esmena que hi havien presentat.

La votació final ha posat de manifest de nou la unitat de les dues principals forces espanyoles en aquesta qüestió. El text de CiU reclamava al govern espanyol que d'acord “a les disposicions relatives al règim lingüístic de la UE i al seu compromís de respectar la diversitat lingüística i cultural i els drets dels ciutadans aprofités les reformes normatives que es duran a terme al Tractat de la UE i al Reglament amb motiu de l'adhesió de Croàcia a la UE per aconseguir que el català disposi de l'estatus de llengua oficial de les institucions de la Unió”.

És el mateix text que quatre eurodiputats catalans -inclosa la del PSC Maria Badia- van impulsar per instar el govern espanyol a moure fitxa en aquesta qüestió. Els parlamentaris catalans creuen que l'adhesió de Croàcia és una oportunitat d'or que obre vies al català i sostenen a més que la mesura no tindria cost per a les institucions europees perquè la majoria dels traductors espanyols a la cambra europea són catalanoparlants.

Els socialistes catalans han presentat una esmena al text que ha estat rebutjada per tèbia per la Federació. En concret proposaven que la resolució instés el govern espanyol a aprofitar les reformes per “aconseguir que les llengües cooficials disposin d'un major reconeixement de les institucions de la UE” i per “facilitar que els ciutadans espanyols puguin relacionar-se amb aquestes institucions en qualsevol d'aquestes llengües cooficials”.

La mateixa proposta de resolució inclou un segon punt que insta el govern espanyol a presentar un projecte de llei de modificació de la llei orgànica de règim electoral general que tingui per objecte permetre l'existència de circumscripcions electorals de règim autonòmic sempre que ho aprovi així el parlament de cada territori. CiU recorda que d'aquesta manera es donaria resposta a la petició del Parlament Europeu que reclama als estats que divideixin les seves circumscripcions quan tinguin més de 20 milions d'habitants. En la seva esmena el PSOE demana la supressió d'aquest punt.

Fonte: Avui.cat

19 comentarios:

  1. Millones de falantes de catalán marxinaos na Xunión Europea pol estrenchu marcu de los partíos mayoritarios del Estáu. El catalán n'Europa y l'asturianu n'Asturies tienen de ser oficiales nesti intre, pol so drechu propiu.

    ResponderEliminar
  2. Inés Revuelta dende Parres2 de julio de 2011, 19:09

    Pero bueno, hombre, vamos a ver... ¿qué esperabais? en Asturias lo sabemos muy bien porque durante décadas el PSOE ayudado por IUnida sus eternos aplaudidores agradecidos -al PP no le hizo falta ni intervenir en la contienda- han estado boicoteando la oficialidad de la llingua aasturiana y luchando a brazo partido en contra, ¿qué se puede esperar de tal grupo o mejor de tal banda política? OFICIALIDÁ DARRÉU.

    ResponderEliminar
  3. Efectivament, apreciada Inés, l'obra de teatre és la mateixa, només canvien els actors i el públic. Però no et preocupis que acaba bé :-)

    ResponderEliminar
  4. C. Trancho llaviana2 de julio de 2011, 23:05

    ¿Pólíticos "socialistes"? merecen una perbona patá en culu y en dalgún otru llugar más íntimu del so cuerpu. Menos mal que trabayen dabondo pol pueblu al que tien l'honor y "vocación de servir".

    ResponderEliminar
  5. Al títulu'l reportaxe hai que dicir: normal.

    ResponderEliminar
  6. sí, normal ye'l subtítulu, pero meyoer:"normal, viniendo de quien vien."

    ResponderEliminar
  7. Parlant clar i aviant, vint milions d'habitants són molts milions, no us sembla?

    ResponderEliminar
  8. Lo meyor una perbona patá en culu a tolos partíos políticos mayoritarios, incluyíos PP y PSOE ensin duldes pol so desinterés poles llingües minoritaries.

    ResponderEliminar
  9. Políticos que laven cerebros y mienten a la xuventú (probe) dende la más tierna infancia = fariseos, araneros, mangantes, interesaos llogreroso políticos, sagas apoltronaos nos cargos, y vividores. Exemplu del laváu de testa ye algún percatalanista de ehí enrriba(penita...)

    ResponderEliminar
  10. claro ser percatalanista ye llaváu de tiesta, y ser perespañolista o anticatalanista o hipoasturianista nun ye llaváu de tiesta.

    ResponderEliminar
  11. Pal del 15M y pal del 25M, ¿ye pol amigu Ayuso p. exemplu? ¿o por quién ye?... hai que dicilu claru amiguinos ensin escondese nes pallabres ambigües.

    ResponderEliminar
  12. ¡OFICIALIDÁ YÁ! puxa l'asturianu y puxa Asturies.

    ResponderEliminar
  13. Pepiño Camariñas8 de julio de 2011, 16:27

    Hai algunha dificultade ou problema para tratar ou obter elementos que ténen algo que ver coa lingua galega, tamén está amenazada? Alguén pode responder esta pregunta?

    ResponderEliminar
  14. Nenguna n'absolutu amigu Pepiño, solo ye que hai pocos blogueros gallegos o simpatizantes de Galicia que menten entraes o comentarios en gallegu, namás. Animavos, home.

    ResponderEliminar
  15. Feliz branu a toos.
    Verán feliz para todos.
    Feliç estiu a tots.
    Guztiak pozik udan.
    Feliz verano a todos.

    ResponderEliminar
  16. eso entruga-ylo al 15 M que ye'l que primero falaba de llaváu de tiesta(deprendi a lleer ente llínees).El mio comentariu, por supuestu nun yera contra Ayuso sinón pa los "tolerantes" y "respetuosos" anticatalanes.

    ResponderEliminar
  17. Tranqui, collaciu... (del 25M), tómate una tila o una sidrina que ye munchu meyor aún.

    ResponderEliminar
  18. nada home,vas ser tu'l que diga lo que tengo de tomar y lo que non.
    Y tu debes de tomar morciella polo cafiante que yes.

    ResponderEliminar
  19. Evenciu'l chigreru13 de julio de 2011, 0:30

    Vaya, ya tamos otra vegada con coses rares, val más falar de los "castellanos", de los catalanes, o de los gallegos, o de los asturianos, o de los vascos, aragoneses o valencianos... pero con cabeza, bon humor y ensin rencor; y olvidase de les morcielles y las tilas, en too casu sálvase la sidrina fresquina que tá perbona agora en branu y ye dixestiva y meona. Bones nueches, rapazones.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.