22/7/09

90 aniversariu de l'Academia de la Llingua Vasca


L'Academia de la Llingua Vasca, Euskaltzaindia, cellebró en Bilbo'l so 90 aniversariu con un actu académicu na so sede, al qu'acudieron como convidaos representantes de la Real Academia Española, de la Real Academia Galega y de la Secció Filológica del Institut d'Estudis Catalans.
L'Academia vasca quixo aprovechar esti alcuentru pa creyar espacios comunes de trabayu y entendimientu ente estes instituciones llingüístiques.

Esti alcuentru caltúvose na capital vizcaína 15 años dempués d'otru asemeyáu, en febreru de 1994, cuando tamién s'aconceyaron en Bilbo les cuatro academies que representen a les llingües oficiales del Estáu con motivu del 75 aniversariu de la Euskaltzaindia.
Nel actu tuvieron presentes el presidente y el secretariu de la Real Academia Galega, Xose Ramón Barreiro y Manuel González, el presidente y el vicepresidente del Institut d'Estudis Catalans, Joan Martí y Isidor Marí; asina como'l direutor y el vicedireutor de l'Academia de la Lengua Española, Víctor García de la Concha y José Antonio Pascual.
Toos ellos tomaron parte nel actu, nel que s'espunxeron los trabayos de caúna de les academies participantes y analizáronse les víes de collaboración y los espacios comunes.
Los cuatro presidentes intervinieron y sorrayaron la importancia de la convivencia ente les llingües, la necesidá de velar pol padrimoniu llingüísticu.

Ye'l cuartu actu de celebración del 90 aniversariu d'Euskaltzaindia, qu'entamó la conmemoración de les sos nueve décades d'hestoria el pasáu mes d'ochobre, col XVI Congresu Internacional, que se desendolcó n’Iruña/Pamplona. Más tarde, yá nel 2009, l'Academia cellebró'l so aniversariu en Vitoria-Gasteiz, na Diputación Foral d'Álava, y na población llabortana d'Hazparne.

Pal viviente alcuentru sedría un pasu importante na normalización de les llingües nel Estáu que sumaren xunta elles a l’Academia de la Llingua Asturiana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.