23/7/09

Asturies pierde otru millón d'euros cada llexislatura


Nuna rempuesta del Gobiernu español al diputáu d'ERC nel Congresu, Joan Tardá, afitase qu'Asturies perdió y pierde en cada llexislatura cuasi un millón d'euros que l'Estau destinaría a la l'Academia de la Llingua Asturiana si hubiere oficialidá del nuesu idioma.

El Gobiernu destinó en total 8,5 millones a les Academies de Llingües cooficiales dende'l 2004, cola institución catalana como la más beneficada con cásique cinco millones. L'Institut d'Estudis Catalans, l'Academia de la Llingua Vasca-Euskaltzaindia, y la Real Academia Galega repartiéronse esos 8,42 millones d'euros.
Fasta'l 2006 les trés Academies recibíen dineru estatal per aciu de sovenciones, pero, de magar esta data les instituciones catalana y vasca entamaron a algamar fondos con cargu a los Presupuestos Xenerales del Estáu

L'Institut d'Estudis Catalans algamó 4,94 millones d'euros, el 58,75 por cientu del fondu destináu a les Academies,Euskaltzaindia, recibió 2,65 millones d'euros y l'Academia gallega 820.192 euros.
El Gobiernu dedicó-y a la Real Academia Española un total de 22,2 millones nos Presupuestos Xenerales y 1,2 millones en sovenciones por gastos

(Fonte: Asturnews)

2 comentarios:

  1. Sí, a la RAE, 22'2 MEUR de pressupost i a l'Instituto Cervantes, més de 100 MEUR (consultable a http://www.cervantes.es/imagenes/File/memoria_institucional/07_08/ic_en_cifras.pdf).

    Per cert, que la "Real Academia de la Lengua" només en té una i el web del Cervantes sembla reduccionista en el que significa "lenguas hispánicas".

    Igualment, sí, si tens una llengua amb acadèmia, gramàtica, diccionari i filologies reconegudes però no tens un paper que digui OFICIAL, no comptes a nivell de res. Trist que encara alguns no n'entenguin la importància.

    ResponderEliminar
  2. Describes lo que ye la situación que carecemos n'Asturies, con una normalización llingüística yá fecha pola Academia de la Llingua Asturiana, pero ensin normalización social pola falta de la pallabra "oficial" nel Estatutu d'Autonomía.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.