23/10/15

L'occità, punta de llança de les manifestacions per un estatut a França per a les llengües minoritzades


Convocades mobilitzacions a Occitània, País Basc, Bretanya, Alsàcia, Mosel·la i Còrsega dissabte 24 · La ratificació de la Carta Europea de les Llengües per part de França torna a penjar d'un fil 
  •  

    Una de les manifestacions fetes per l'occità (Besiers, 2007).
    Una de les manifestacions fetes per l'occità (Besiers, 2007). Autor/a: Guilhem ScArf~ocwiki
    Confiats en l'èxit que van tenir les manifestacions de 2005 (Carcassona), 2007 (Besiers), 2009 (Carcassona) i 2012 (Tolosa de Llenguadoc), l'Institut d'Estudis Occitans i la Confederació  Calandreta tornen a fer una crida per tal que el poble occità acudeixi a Montpeller aquest 24 d'octubre i es manifesti a favor de la llengua occitana. L'objectiu, segons la convocatòria, és “enfortir una vegada més els drets a la nostra llengua i la seva legitimitat”. 

    A la crida s'hi han afegit organitzacions de defensa d'altres llengües minoritzades de la República Francesa, que també convoquen les seves pròpies marxes el mateix 24. És el cas de les manifestacions pel bretó (Carhaix), pel basc (Baiona), pel cors (Ajaccio) i per les varietats locals de l'alemany (Metz i Estrasburg).

    Les protestes arriben en el moment en què la ratificació per part de França de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries torna a penjar d'un fil. Impulsada pels senadors del partit Els Republicans (antiga UMP, conservadors), la comissió de lleis del Senat francès va aprovar la setmana passada una moció de rebuig a una llei constitucional proposada pel govern socialista de François Hollande que permetria la ratificació de la Carta. Segons els conservadors, la ratificació de la Carta seria un atac a la llengua francesa i trencaria amb el principi d'igualtat ciutadana.

    El plenari del Senat es reuneix el 27 d'octubre per a votar la moció de rebuig. Si és aprovada, aquesta via per a ratificar la Carta haurà quedat enterrada fins i tot abans de poder ser discutida.

    Mentre això passa, el ministeri de Justícia ha obeert una pàgina web en què els ciutadans poden donar les seves opinions i consells sobre la proposició de llei del govern. La web explica que el govern vol donar als ciutadans el dret a usar "una llengua regional o minoritària", que haurà de ser protegida en els àmbits de "l'ensenyament, la justícia, els serveis públics, els mitjans de comunicació, les activitats i esdeveniments culturals i la vida econòmica i social".

    Urgència de mesures per a protegir les llengües

    En aquesta línia, el text de la convocatòria occitana recorda que aquesta llengua es troba en perill d'extinció, com ho “afirma la mateixa UNESCO”. Per això, diuen les entitats convocants, és urgent que els poders públics posin en pràctica una política que oficialitzi l'occità, mitjançant una llei adient, ja demanada en diverses ocasions pels occitanoparlants. La llei, asseguren, ha de donar un estatut jurídic a la llengua que en “permeti la difusió”.

    Certament -reconeix el text de la convocatòria- les autoritats territorials han donat alguns passos en aquest sentit, però diuen que són insuficients. I afegeixen que cal que l'Estat francès s'hi impliqui més. “No podem estar quiets i esperar que es compleixin unes promeses” que sempre cauen en el buit: la Carta Europea, recorden, no té aplicació a Occitània, malgrat els intents de ratificació. I denuncien que en les noves lleis d'ensenyament l'occità pràcticament desapareix.
    Fonte: Nationalia

    2 comentarios:

    1. ¿Y la llingua catalana?

      ResponderEliminar
    2. Inaciu, a la mobilització hi participa l'Associació la Bressola, xarxa d'escoles catalanes, en representació del català.

      ResponderEliminar

    Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.