7/10/15

El coneixement del gaèlic avança lentament entre els escocesos menors d'edat


La proporció de joves capaços de parlar la llengua augmenta en totes les franges per sota dels 18 anys · Hi ha 57.600 persones capaces de parlar gaèlic · Les Hèbrides Exteriors, les Highlands i Glasgow aporten la major part de persones amb coneixements de l'idioma
El coneixement del gaèlic ha avançat durant la dècada 2001-2011 entre la població menor d'edat d'Escòcia, d'acord amb els resultats del cens lingüístic que es van fer públics la setmana passada. La llengua continua perdent efectius -com li passa des de fa dos segles ininterrompudament- però creix lleugerament en la franja de 3 a 17 anys, que comença a convertir-se en la gran reserva de parlants -tradicionalment ho han estat les franges més ancianes.
Es escocesos que afirmen saber parlar gaèlic són 57.600, l'1,1% de la població total d'Escòcia. D'aquests, 25.000 diuen que l'usen habitualment a casa. Deu anys enrere, el 2001, la xifra era de 58.600, cosa que suposava l'1,2% del cens escocès.
Però entre els més joves, la tendència és inversa: en totes les franges per sota dels 18 anys d'edat, la proporció d'escocesos capaç de parlar gaèlic augmenta. L'increment més significatiu es dóna en la franja de 5 a 11 anys, on passa del 0,9% a l'1,2%.
87.100 escocesos tenen coneixements de gaèlic
A banda dels 57.600 que declaren saber-lo parlar, unes altres 29.500 persones van afirmar que tenien altres coneixements de gaèlic, com llegir-lo o entendre'l oralment. Això fa pujar la xifra de persones amb algun coneixement de l'idioma a 87.100, l'1,7% de la població d'Escòcia.
Per consells, el 61% dels censats a les illes Hèbrides Exteriors afirmen tenir coneixements de gaèlic. És la proporció més elevada de tot el país. El segon consell amb un percentatge més elevat és el de les Highlands, amb el 7,4% de la població. Cadascun dels dos consells aporten aproximadament 16.500 persones amb coneixements de gaèlic. La proporció per a Argyll & Bute és del 5,9%, i tot seguit apareix Glasgow, amb l'1,7%, que però és el tercer consell per número total de persones coneixedores de la llengua (9.500).
(Imatge: rètol bilingüe en una escola d'Ullapuil, a les Highlands / fotografia: Colin Smith.)
Fonte: Nationalia

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.