24/1/10

Ñaz la primer televisión n'amazig en Marruecos


La població berber ja pot veure en període de proves una cadena amb el 75% de la programació en la seva llengua pròpia.

La població berber del Marroc ja té, després de molts anys de lluita, una cadena de televisió en llengua amaziga. Amb un retard d’anys sobre la data prevista, el nou canal ha començat a emetre en període de proves i a partir del març s’estrenarà oficialment amb una emissió de sis hores de dilluns a divendres, i de deu durant els caps de setmana.

L’origen de la cadena es remunta a un discurs del rei del Marroc, Mohamed VI, el 2001, en què va reconèixer, per primer cop, la importància de la cultura i la llengua dels berbers i va obrir la porta a la creació de l’Institut Reial de la Cultura Amaziga (IRCAM). Prop de nou anys després, Tamazigh TV emetrà el 75% de la seva programació en algun dels tres dialectes berbers del Marroc i el 25% restant en àrab.

Pel vicepresident del Congrés Mundial Amazic, Rachid Raha, “amb aquesta cadena s’ha reparat la injustícia de privar el col·lectiu berber de mitjans audiovisuals en el seu idioma matern”, que segons les autoritats és parlat pel 25% de la població, i segons fonts berbers, per més de la meitat. Raha va recordar, però, que encara queden moltes batalles per guanyar com ara el reconeixement a la Constitució de la identitat amaziga i de la seva llengua, menyspreades per “la ideologia retrògrada” que ha “buscat en l’arabització de la pàtria el seu signe d’identitat”.

Fonte: Avui

7 comentarios:

  1. ¿Impón por la fuerzia le rellixión o seya l'isllamismu, o ye neutral n'esti puntu? Ye perimportante sabelu.

    ResponderEliminar
  2. Esto demuestra que en Marruecos hai más democracia que n'Asturies. ¿pa cuando l'asturianu na TPA? Porque'l l'amazig o tamazig nun ye oficial pero yá tien tele nesa llingua....neto,neto que n'Asturies....

    ResponderEliminar
  3. Pericles, els amazics no es caracteritzen per ser islamistes. De fet són unes víctimes de l'islamisme i l'arabització des del segle VII. A més, des d'una televisió és difícil imposar res i menys per la força.

    ResponderEliminar
  4. David Gimeno,els berebers o poble que parla la llengua amazigh no hi eren islamistes més aviat eren animistes.... no eren però ara sí que ho son.Tan víctimes de l'islamisme com els amerindis del cristianisme portat pels espanyols.¿es pot dir ara que aquests amerindis son víctimes de la religió o més aviat que ho van ser els seus avantpassats?.I ara aquests berebers son tan musulmans(¿islamistes?) com els d'etnia àrab.

    ResponderEliminar
  5. Pericles tien bon ojo clínicu, si la emisora tá dominá -parez que sí- por les idegues relixioses isllámiques, usaránla y valdrá pa seguir esclavizando más a la xente que nun pue lluchar escontra ya que esa rellixión en particular ye totalmente dictatorial y radicalmente persecutoria escontra "l'infiel", como fai l'islam en dellos países onde tá implantau. O seya que ye permalu asuntu. Paez que tien un llau siniestru a la vista.

    ResponderEliminar
  6. Veig que coneixeu més amazics que jo. Segur que estic equivocat...

    ResponderEliminar
  7. Ah, i el coneixement que teniu de l'Islam també m'ha deixat sense paraules.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.