17/9/11

Monollingüismu en Xixón non


Ente’l cartelu de la izquierda y el de la drecha, hai un añu y mediu de diferencia…y unes eleiciones. Pasamos del billingüismu castellanu-asturianu de la mano d’un gobiernu con alerxa a lo asturiano, al monollingüismu n’inglés y topónimu español, de la mano del rexonalismu asturianu. Grande Moriyón, contigo más inglés y menos asturianu.

Modelu de quexa:

En 2010 anuncióse que diba usase la toponimia oficial nos llogotipos del campeonatu d’España y nesti mundial. Asina se fizo nel d’España, pero nesti veo que namás apaez la forma “Gijón”, frente a la oficial Gijón/Xixón.

L’usu de la toponimia oficial ye d’obligáu cumplimientu pa les instituciones, según s’establez nel Decretu 105/2006 de 20 de setiembre, que puede consultase nel BOPA.

Como ciudadanu, desíxo-yos la rectificación inmediata.

Gracies

Unviar a:

http://www.duathlongijon.org/contacto.php
Gracias a Inaciu por decatase

Fonte: Blogue Vítor Suárez (Fueya en blancu)

9 comentarios:

  1. Ye lóxicu que nos cartelos cítese Gijón conocío a nivel mundial nos mapas y que'l restu apaezca n'asturianu.

    ResponderEliminar
  2. De xacíu que ye pa esixir la rectificación yo yá mande la quexa.

    ResponderEliminar
  3. Paez que va dirixíu a los atletes del mundu mundial y ye correutu, pero tien que salir tamién en castellán y n'asturianu que ye lo correutu.

    ResponderEliminar
  4. Per què en castellà? En asturià, per a tots els que parlem qualsevol llengua romànica similar a l'asturià, i en anglès per a la resta del món.

    Tampoc no cal ser tant bilinguòfils que sempre acompanyem l'asturià del castellà "por si alguien no entiende el asturiano".

    ResponderEliminar
  5. I sobre que Gijón sigui el nom conegut internacionalment, també vam estudiar els noms de Pequin, Bombay o Mogadiscio i ara resulta que són Beijing, Mumbay o Mugadishu. En el seu idioma local, que deu ser un idioma seriós perquè és oficial al seu territori.

    El que sí que seria interessant és que d'una vegada l'INE acceptés Xixón com a única forma correcta i s'acabarien tots aquests problemes.

    ResponderEliminar
  6. a nivel mundial debe ser tan conocíu Gijón como Xixón. Por tantu Xixón.

    ResponderEliminar
  7. Xixón, Xixón, perbones xentes y meyor llugar ¡puxa el Sporting!

    ResponderEliminar
  8. Uviéu,Uviéu,perbona xente y meyor llugar ¡Puxa'l R.Oviedo!

    ResponderEliminar
  9. Ye mañana en Les Mestes de Xixón pola mañana tempranu, el sábadu y el domingu y participen casi dos mil atletes de tol mundu. Ye perbono pa Xixón y pa Asturies.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.