26/9/11

Manifiestu pola documentación hestórica asturiana espoliada


La documentación tien que "ser devuelta y tar archivada n'Asturies, a dimposición de los hestoriadores y de los actores socio-culturales del País".
Esti llunes 26 de setiembre la Sé del Atenéu Obreru de Xixón (cai Cuadonga, 7) acueye, a partir de les siete la tarde, la presentación del Manifiestu pola documentación hestórica asturiana espoliada, una iniciativa que surde de l'asociación cultural N'Ast y que va xuntar a dellos organizaciones, coleutivos, asociaciones y entidaes na vindicación de que tola documentación asturiana espoliada na guerra civil torne al país. El manifiestu ye'l viniente:

MANIFIESTU
Con motivu de la noticia de la reivindicación catalana sobre los fondos documentales del tiempu de la Guerra Civil que, espoliados pola dictadura franquista nel so momentu al Centru Asturianu de Barcelona, anguaño alcontrábense archivaos nel Centru Documental de la Memoria Hestórica de Salamanca, dellos coleutivos, asociaciones y entidaes queremos comunicar lo viniente:

1) Que si bien ye llexítimu que'l Gobiernu de Cataluña y determinaos actores sociales d'esi territoriu quieran recuperar tola documentación qu'afeuta a la memoria hestórica del pueblu catalán, nun ye almitible qu'aprovechando la falta de compromisu cola hestoria propia de los Gobiernos autonómicos del PSOE n'Asturies agora quieran apoderase d'unos fondos que son hestoria viva d'otru pueblu: l'asturianu.
2) Los fondos afeutaos concretamente contienen tola documentación (llibros, fiches personales, espedientes, recibos de pagu, documentación de militantes y pertenecientes a partíos políticos y sindicatos) que dempués de la cayida del frente del Norte na Guerra Civil foi treslladada dende Asturies hasta Cataluña p'atopar acomodu nel Centru Asturianu de Barcelona. De fechu ente los años 1937 y 1939 el Centru Asturianu de Barcelona nun foi un simple centru d'emigrantes asturianos sinón que yera la institución que vertebraba tola población asturiana exiliada.
3) Yá nel añu 2008 la direición del Archivu Hestóricu d'Asturies sollertó a la Conseyería de Cultura de la posibilidá de qu'ente los fondos de Salamanca devueltos daquella a la Generalitat de Cataluña yá figuraren documentos prindaos en Barcelona pero pertenecientes al patrimoniu documental asturianu. Colo cual la situación actual amuesa bien cualu ye l'interés del PSOE na hestoria d'Asturies.
4) Toa esta documentación forma parte de la memoria del pueblu asturianu, teniendo amás un valir cultural incalculable, y polo tanto tien de ser devuelta y tar archivada n'Asturies, a dimposición de los hestoriadores y de los actores socio-culturales del País.
5) Igualmente queremos reclamar pa la sociedá asturiana fasta'l caberu documentu de procedencia asturiana qu'esista nel Centru Documental de la Memoria Hestórica de Salamanca. Concretamente los fondos espoliados illegalmente n'Asturies impliquen unes 700 caxes de documentación. Y nun se trata namái de documentación del Conseyu Soberanu o de les organizaciones de la dómina de la Guerra Civil sinón que tán incluyíos archivos del entamu del sieglu XX.
6) Tamién queremos denunciar que munchos d'estos documentos alcuéntrense en Salamanca tovía ensin microfilmar (archivu gráficu y prensa, especialmente), que dellos tán en mal estáu de caltenimientu, y que gran parte de les copies microfilmaes son d'escasa o nula calidá.

Fonte: Infoasturies

12 comentarios:

  1. La documentación hestórica asturiana tá nos archivos de Salamanca y de Cataluña -¡cómo no!- donde ha sido cedida fae pocu tiempu, en tolos llaos menos donde tien que tar, o seya n'Asturies, l'archivo del Centro Asturianu de Barcelona tien que guardase n'Asturies y no en Cataluña ni en Salamanca. Les coses en el so sitiu correspondiente y pa eso hai que reclamalu con fuercia y con xusticia.

    ResponderEliminar
  2. Sí val.Ta en Salamanca -¡cómo non!-.Los que tan en Cataluña polo menos tan nel Centru Asturianu y non nel Archivo Histórico.... Pero tamién han de volver.

    Alcuérdame d'un babayu asturianu que foi a sofitar la non devolución pa Cataluña de los archivos catalanes q taben en Salamanca.Diba con una bandera asturiana xigante y dixo pa la tele:"vengo a apoyar a España". Meyor taba reclamando que los archivos asturianos vuelvan p'Asturies(tean en Salamanca o en Pernambuco), pero lo que-yos prui a munchos acomplexaos de país pequeñu ye meter mierda escontra Cataluña enantes que sofitar lo nueso y demientres tolo nueso desaniciao.

    ResponderEliminar
  3. Papelos p'Asturies...28 de septiembre de 2011, 22:39

    Nada, nada... papelos a la Llaboral de Xixón, p'Asturies que ye onde tienen que tar.

    ResponderEliminar
  4. Si yos dexes, quédanse con too hasta col papel del serviciu, ¡vaya fenómeno tan característicu! son chupópteros por naturaleza.

    ResponderEliminar
  5. Los papelos asturianos de la memoria histórica tien que tar n'Asturies y non en Barcelona, non tien dengún sentíu. Impónse dafechu el envíu urxente p'acá ¿non vos paez?

    ResponderEliminar
  6. devolución de papelos1 de octubre de 2011, 10:11

    nin en Barcelona......... nin en Salamanca

    ResponderEliminar
  7. El problema del Depósito, mal dit Archivo, és que té la documentació agrupada (no classificada) segons el centre de requisa. Per tant, quan es va acordar la devolució dels papers a Catalunya ningú no sabia ni quins documents eren, ni on eren, ni d'on havien sortit en realitat.

    Quan arriben l'Arxiu Nacional de Catalunya, després de classificats i estabilitzats, els documents que no corresponen a la Generalitat Republicana, que són els únics a arxivar allà, són posats a disposició dels seus legítims propietaris, tant si són entitats o particulars, com si són d'altres governs i tant si els han reclamat prèviament, com si no.

    El que em fa molta gràcia és que ara descobriu que també teniu documents asturians espoliats a Salamanca. En fi, més val tard que mai.

    ResponderEliminar
  8. sí,y pue ser que dalgunos que s'oponíen a la devolución de los papelos pa Cataluña,tengan que comese les sos pallabres.

    ResponderEliminar
  9. Pues pue ser que a la fin tengas razón.

    ResponderEliminar
  10. Munchu razonamientu y perbién argumentao pero ¿cuándo veremos los documentos n'Asturies?

    ResponderEliminar
  11. Suposo que no m'he explicat bé: quan estiguin classificats i estabilitzats.

    En tot cas, segur que els rebreu massa tard. Si en comptes de reclamar-los ara, haguéssiu iniciat els tràmits el 1995, segurament ara ja els tindríeu.

    ResponderEliminar
  12. unu, tien razón nesto y n'otres coses tamién

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.