17/1/11

El .cat, fenómenu únicu nel mundiu dempués de 5 años



El .cat encara és l'únic domini d'Internet dedicat a una cultura i a una nació sense estat 5 anys després de la seva aprovació. És un dels 20 dominis d'àmbit global que existeixen, al mateix nivell que el .net i el .com. Tot un privilegi, tenint en compte que s'acaba de decidir congelar l'aprovació de nous dominis, entre els quals hi ha els que aspiren a seguir les seves passes, com .quebec o .scot. La Fundació puntCAT ha viscut aquesta decisió a Cartagena d'Índies en l'última reunió de l'entitat que aprova els registres, l'ICANN. El director de la fundació, Jordi Iparraguirre, ha manifestat que el procés s'ha complicat per voler estandarditzar el procés de sol·licitud de nous dominis.Fa mitja dècada que des de la societat civil, amb l'impuls de la Fundació puntCAT, es va aconseguir registrar el domini .cat, dedicat a la comunitat cultural i lingüística catalana. Sense fronteres, ja que es va proposar com a domini genèric i no territorial com els que tenen els estats, que són de dues xifres com, per exemple, el .es.

Totes les entitats que gestionen dominis genèrics tenen veu i vot a la Corporació per a l'Assignació de Noms i Nombres, ICANN per les seves sigles en anglès, i a les organitzacions que l'envolten com, per exemple, l'Organització de Suport als Noms Genèrics (GNSO), que vindria a ser el parlament d'Internet .

És per aquest motiu que la Fundació puntCAT va estar present la setmana passada a la trobada de l'ICANN que es va fer a Cartagena d'Índies (Colòmbia) per abordar, entre d'altres coses, l'aprovació de noves extensions per a les adreces de la gran xarxa.Entre d'altres punts, en aquest esdeveniment es va decidir congelar, de moment, l'aprovació de nous dominis de caràcter genèric, com són alguns que vindrien a ser els homòlegs al .cat en altres comunitats. A nivell europeu s'ha constituit l'associació Dominis d'Internet Lingüístics i Culturals Europeus (ECLID), formada pels futurs .bzh (bretó), .cym (gal·lès), .eus (basc), .gal (gallec) i .scot (escocès).

Més de 46.000 registresEl que està clar és que, de moment, no hi ha cap domini que s'assembli al .cat. Està pensat només per la comunitat catalana a la xarxa i tot i així supera altres dominis globals com '.travel' (dedicat a empreses de viatges) i a '.jobs' (dedicat a portals de recerca de feina).Iparraguirre diu que ICANN no s'esperava l'èxit del '.cat. I és que en cinc anys ha aconseguit sumar més de 46.000 adreces i promoure iniciatives d'obra social com els Ajuts puntCAT, que s'han atorgat per primera vegada aquesta setmana.

Fonte: NacióDigital.cat

3 comentarios:

  1. El prósimu dominiu ye el .as p'Asturies.

    ResponderEliminar
  2. .as yá ta garráu p'American Samoa. El nuesu ye .ast, con trés lletres.

    ResponderEliminar
  3. Cúntame un amigo bien chistosu que don Tin faló del dominiu .ast y la oficialidá del asturianu pa dientro d'unos dís pero paez que lo dixo'l pasáu 28 d'avientu nuna fiesta ente amigos ¿va ser una doble inocentada? creo que sí.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.