6/9/14

El síndic insta a aprofundir en el model lingüístic actual

Ribó presenta un informe que mostra un baix percentatge de queixes sobre vulneració de drets en l'ús del català i el castellà

Assegura que Catalunya és “un exemple de convivència lingüística”

05/09/14 02:00 - BARCELONA - 


No hi ha cap problema de convivència lingüística a Catalunya més enllà de la imatge interessada que volen donar alguns mitjans de comunicació. El síndic de greuges, Rafael Ribó, va lliurar ahir un informe al president de la Generalitat, Artur Mas, que referma la tesi que al país no hi ha cap conflicte a causa de la llengua.

Segons aquest informe, que recull l'evolució de les queixes per la vulneració dels drets en l'ús del català, el castellà i l'aranès des de l'any 2008, hi ha un baix nivell de preocupació social per aquest tema, tal com reflecteix el reduït percentatge de consultes que genera, no només davant del síndic, sinó també en altres institucions de l'Estat com el defensor del poble. L'any 2013, per exemple, el síndic va tramitar només 62 actuacions per motiu de llengua d'un total de 9.200, va destacar Ribó, que assegura que el nombre de demandes al defensor del poble espanyol “és encara més reduït”.

Davant d'aquesta evidència, corroborada amb les xifres recollides en l'informe, el síndic entén que el model lingüístic català és un model d'èxit reconegut per institucions com el Consell d'Europa i considera que, des d'aquesta perspectiva, no només s'ha de mantenir, sinó que se n'ha de reforçar l'aplicació. Aquest és el missatge que va traslladar ahir Ribó al president de la Generalitat, Artur Mas. “No només s'ha de preservar, també s'ha d'emfasitzar i consolidar”, va subratllar Ribó.

A banda d'aquesta demanda explícita, el síndic va aprofitar la presentació de l'informe per denunciar el “reiterat incompliment” per part de l'administració espanyola dels mandats constitucionals i internacionals en matèria lingüística i va exigir la posada en marxa de polítiques per assolir més igualtat en els drets lingüístics.

“No en som conscients, però tenim un tresor a les nostres mans que es diu convivència lingüística”, va insistir el síndic, que entén que cal aprofundir en aquest model “independentment de quina sigui l'orientació de Catalunya d'aquí a un temps com a conseqüència de futurs processos electorals o de consulta ciutadana”.


La Lomqe, una “agressió a la convivència”

Ribó va denunciar també ahir la carència de polítiques per al tractament de la pluralitat lingüística i va posar la Lomqe com a exemple de com les “polítiques públiques poden agredir la convivència”.

Cap tramitació per vulneració de drets a l'escola

La tipologia de les queixes està més relacionada amb tràmits a les administracions públiques. L'any 2013 no hi va haver cap queixa relacionada amb la vulneració de drets a l'escola.

Crítiques al paper de la delegació del govern

Després de denunciar les mancances que hi ha sobretot a Justícia i en el sector del comerç, el síndic va lamentar l'escassa “col·la-boració de la delegació del govern a Catalunya”.

De 9.200 queixes, només 62 per motius de llengua


De les 9.200 queixes rebudes el 2013, només 62 són per motius de llengua, 42 de les quals per la vulneració en l'ús del català i 20 en l'ús del castellà. Des del 2008 s'han rebut 176 queixes pel català i 90 pel castellà.

Fonte: El Punt Avui

1 comentario:

  1. Les cifres caberes son la preba del ésitu del modelu llingüísticu más afayadizu.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.