27/8/15

La gorda metedura de Gordó

Germá Gordó ye Conseyeru de Xusticia de la Xeneralidá de Cataluña

El paisano llámase Germá Gordó y nun ye un don naide. Ocupa, na menos, que’l cargu de Conseyeru de Xusticia (yo tamién tengo llingua) de la Xeneralidá. Na gloriosa intervención que se-y conoz (seguro que tien otres munches meyores, pero yo nun les conozo) vieno a dicir que, en cuantes Cataluña fuere independiente, pasaría a concede-yos la nacionalidá catalana a los aragoneses y a los valencianos. Y ye que’l señor Gordó ye asina de xenerosu: reparte nacionalidaes como otru reparte rosquilles.
Aprovechando la rebatina, voi a escribi-y una carta a ver si me la pudiere conceder a mí tamién. Nun ye broma, creo tener algamaos méritos suficientes pa ello. Desplicaréme: va tiempu escribí un artículu tituláu Yo quiero ser catalán que, creo, entovía tengo perehí guardáu. Esa trescendental decisión tomela un día en que me llamaron por teléfonu -amás al fiju, que ye más serio- de la Universitat Oberta de Catalunya entrugándome si podíen utilizar textos de llibros míos n’asturianu, pa les sos clases. Ante’l mio plasmu, la moza aquella díxome que nuna asignatura taben estudiando les distintes llingües del Estáu Español, ente elles l’asturianu, y queríen pidime permisu pa emplegar testos míos. Que nun seríen munchos, pues nun queríen abusar. Yo díxe-y a la moza: “Abusen, por favor, abusen lo que quieran que taré encantáu”. Y al ver la mio sorpresa tuvi que dici-y que’l Gobiernu Asturianu nun tenía nengún interés pol tema y d’ehí’l mio plasmu. Total que con esi motivu escribí un artículu nel periódicu (creo que n’Alitar Asturies) con esi títulu de Yo quiero ser catalán.
Cuento too esto pa que se vea que nun tengo nada escontra Cataluña nin la so xente. Lo contrario. Anque lo derosalia_de_castronacionalizame catalán yera, claro, una broma. El problema surde cuando te quieren nacionalizar ensin contar contigo. Eso sí ye más gordo. Y yo, puestu nel pelleyu d’aragoneses o valencianos, tiraría-yos una trompetilla al señor Gordó y a so señora madre, por metese onde naide los llamó. Ye como si a mi quixeren faceme gallegu, fale yo o non la duce llingua de Rosalía.
Y agora vien una tal Neus Munté, portavoz de la cosa, que diz que bueno, qu’hai que lo matizar. que caún pue ser lo
que quiera (dientro d’un orde, digo yo) y que “respeta el ámbito de decisión de cualquier territorio y de sus instituciones” . ¡Taría coyonudo que nun fuere asina! En fin, que pa esti percorríu nun se necesitaben gües. Caún na so casa y pa tomar cualquier decisión habrá que lo consultar primero, porque l’interlocutor igual nun ta pol  llabor. ¡Gordín, metiste la pata!    
Fonte: trabayudecampu. com/Vicente García Oliva/asturies.com

. Vicente García Oliva ye miembru de númberu de l'Academia de la Llingua Asturiana

24 comentarios:

  1. El radicalismu nacionaliegu ciegu y sordu nun tien llendes nin fronteres y nunca se quitar la sede, inclusive ente xente que puede paecer "cultivada".

    ResponderEliminar
  2. Ye'l cuelmu de la cerrazón antidemocrática.

    ResponderEliminar
  3. Yera a los aragoneses o a los baleares?

    ResponderEliminar
  4. Mira per ónde dende Cangas y cola mio autoridá personal, trubiecu d'España, tamién voi conceder la nacionalidá asturiana a los de Martorell, Salou y Girona especialmente, porque me cayen perbién.

    ResponderEliminar
  5. El Germà Gordó ha dit que tindran dret a la nacionalitat els ciutadans dels territoris de cultura catalana. Exactament igual que tenen dret a la nacionalitat espanyola els ciutadans dels territoris de cultura castellana, com són les excolònies, inclosos llocs tan "espanyols" com Guam o les Filipines, així com els ciutadans descendents d'espanyols de l'exili republicà o inclús els descendents d'una cosa tan llunyana com els sefardites. D'igual manera que passa amb França i la francofonia o Gran Bretanya i la Commonwealth.

    Si el senyor Vicente anés a mirar les fonts en comptes de llegir la Razón no hauria fet el ridícul.

    I si dediqués un 10% de l'energia que dedica a defensar els drets dels ciutadans fragatins, morellencs, alcudiencs o perpinyanesos en defensar els drets dels ciutadans d'Uviéu, Xixón o Cangas, com a membre de l'ALLA que és, segurament els drets dels asturians i de l'asturià estarien molt millor que no estan.

    Però suposo que això és el que passa quan tens més boca que orelles.

    ResponderEliminar
  6. Per cert, seguint la "broma" del tal Vicente, li puc assegurar que si Asturies depengués del govern de la Generalitat, els nens estudiarien en asturià o gallec-asturià, a la zona corresponent, que l'asturià seria oficial a Asturies i inclús cooficial a tota Catalunya.

    Això és el que passa amb l'occità d'Aran a la insolidària, totalitària i opressora Catalunya. I sense que els aranesos hagin hagut de fer ni una sola manifestació per a reclamar aquests drets. T'ho imagines, Vicente?

    ResponderEliminar
  7. I acabo.

    He intentat entrar al blog del tal Vicente i m'ha sorprès una cosa. És tan obert, tolerant i democràtic... que no admet comentaris als seus articles.

    Suposo que és el que et passa quan estàs tocat pels Déus i pixes colònia.

    ResponderEliminar
  8. Tranquil Gimeno (bien asturianu) non te escites d'esa manera que te puede dar daqué, home.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Veus, 22.23? Aquesta és la diferència. Si confons tranquil·litat amb indiferència, no m'estranya que la vostra llengua ni sigui oficial ni sigui respectada.

      Els catalans estem molt tranquils però no deixem que ningú digui el primer que li passi per la boca.

      I no em donarà cap "daqué" perquè, quan demostres que algú és un imbècil ignorant, et quedes molt tranquil. Prova-ho, veuràs com va bé.

      Eliminar
    2. I Gimeno no és asturià. És d'una mica més cap a l'Est.

      Eliminar
  9. Cadavieco esa ye Cangues. Y ye trubiecu del Asturorum Regnum non d'otra cosa.

    ResponderEliminar
  10. Cadavieco montesín28 de agosto de 2015, 12:06

    ¡Ah! y tamién a los de Barcelona.

    ResponderEliminar
  11. ¿Y a los de Vich, tamién?

    ResponderEliminar
  12. Non, a esos non. Pero a los que cité enriba a toos voi concedelos la nacionalidá asturiana.

    ResponderEliminar
  13. L'amigu Gordó ye un crack bien adoctrináu y perbién pagu, como pa movese y nun poder siguir saliendo na semeya de la Xeneralidá.

    ResponderEliminar
  14. El respetu que merez una llingua o una nacionalidá hai que lu ganar cola so defensa dafechu escontra los que les ataquen.

    ResponderEliminar
  15. Fredo, pero non ensin el respetu de los imperialistes de la espansión políticu-llingüística.

    ResponderEliminar
  16. Señor Gordó vale más qu'esixa, pero bien duramente, esplicaciones al suxetu de "España róbanos", a los sos "xefes" y a los sos adláteres pol casu Banca Catalana, el affaire de munchos años del 3% o más, y otros casos estremecedoramente desgualdraos perpetaos contra los mesmos catalanes.

    ResponderEliminar
  17. Ye que munchos carecen d'amnesia selectiva y ocasional.

    ResponderEliminar
  18. Veig que, a més de malintencionats, alguns no sabeu llegir... Una peneta.

    ResponderEliminar
  19. Que un article sobre el que passa a 700 km de distància d'Asturies i que fa referència a una confusió d'un paio que cobra en teoria com a defensor de la llengua asturiana tingui un 300% més de comentaris que qualsevol altre article en que es demostri el negre futur que us espera, demostra fins a quin punt esteu cecs.

    Com diu la iniciativa de Iniciativa pol Asturianu, ¿qué faes tu pol asturianu? Jo us ho diré: "defender a los probes españolinos de Cataluña".

    ResponderEliminar
  20. Creo que los academicos de l' Alla nun cobren por pertenecer a ella.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.