4/2/14

Aplacen la presentación del diccionariu que diz que catalán y valencianu son la mesma llingua

Han calgut dotze anys i dues-centes reunions per completar el "Diccionari Normatiu Valencià" de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Finalment s'ha tancat l'obra i aquest dimarts s'havia de presentar públicament. Però un contratemps ho ha ajornat "sine die".


L'AVL diu que el canvi és conseqüència de problemes tècnics amb el web, però la polseguera i la polèmica política que ha aixecat una definició fa sospitar que podria tenir alguna cosa a veure amb aquest ajornament.

D'entre les més de 93.349 entrades del diccionari que es van aprovar divendres en el ple de l'AVL n'hi ha una, a la ve baixa, que ha enfurismat el govern del PP. En concret, és la definició de la paraula "valencià". Diu això: "Idioma romànic parlat a la Comunitat Valenciana, a Balears, Catalunya i altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català".

Ras i curt, l'òrgan que estableix la norma lingüística al País Valencià segons l'Estatut del 2006 aprova una definició que diu que català i valencià són la mateixa llengua. I d'aquí ve la polèmica.

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha deixat ben clara la seva oposició a aquesta definició i ha avisat que no s'acceptarà en el diccionari. S'hi ha referit explicant que el document inclou "certes qüestions que no són compartides amb l'esperit establert en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana", que estableix en el seu article 6 que "la llengua que s'utilitza en la Comunitat Valenciana és el valencià" i ha ratificat "el compromís de totes les persones que representen des dels diferents àmbits qualsevol aspecte de la Comunitat Valenciana, i l'AVL ho fa, és defensar allò nostre, que és la nostra llengua, el valencià i els nostres signes d'identitat". "I així ho farem complir".

La postura de Fabra no ha de sorprendre si es té en compte que des del seu entorn aquest cap de setmana ja s'han fet notar les crítiques i fins i tot amenaces a l'AVL. És el cas del número 2 de Fabra al PP Valencià, Serafín Castellano, i del cap del grup parlamentari, Jorge Bellver, han carregat contra la institució per "fonamentar el catalanisme" fins al punt d'amenaçar amb el seu tancament.

Fonte: Noticies 3-24

2 comentarios:

  1. El PP quier imponer la so política perriba los diccionarios. Asina van sali-yos les lletres torcíes. Poro, l'himnu español nun tiene lletra.

    ResponderEliminar
  2. El PP, en aquest tema i en molts altres, són esclaus de les seves paraules.

    Van crear un monstre fa molts anys i ara el monstre els amenaça a ells.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.