26/10/14

Més de 150 universitats de tot el món imparteixen docència en català

L'estudi de la llengua i la cultura catalanes arriba a més de 6.000 alumnes aquest curs


Més de 150 universitats de tot el món imparteixen docència en català als seus centres i l'estudi de la llengua i la cultura catalanes arriba a més de 6.000 alumnes. Aquesta difusió de la llengua i la cultura catalanes a l'exterior es fa a través l'Institut Ramon Llull (IRL) que, conjuntament amb la Xarxa Vives d'Universitats, aquest divendres han organitzat l'acte inaugural del curs 2014-2015 dels estudis catalans a les universitats exteriors. El director de l'IRL, Àlex Susanna, ha destacat que poques llengües mitjanes com el català tenen una xarxa tant potent a l'estranger que permet fer difusió de la llengua i la cultura.

L'acte s'ha fet a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i ha servit per fer un repàs de l'estat de l'ensenyament en català tant dins com fora del domini lingüístic. Amb l'arribada de la crisi i la davallada dels pressupostos de les institucions, ha calgut reduir el nombre d'universitats on el català hi és present. Actualment, n'hi ha més de 150 arreu del món que imparteixen alguna assignatura en català. Aquest curs hi haurà 6.000 alumnes que tindran l'opció de fer alguna d'aquestes assignatures.

El president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, ha destacat durant l'acte d'inauguració del cus que cal "posar en valor els territoris de parla catalana, la tasca del professorat que treballa arreu del món amb la llengua i la literatura catalanes".

Durant l'acte també s'ha donat detall de la memòria de la docències d'estudis catalans del curs passat. El director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, Andreu Bosch, ha remarcat que, malgrat la conjuntura actual, des de l'IRL estan treballat per consolidar els estudis catalans a les universitats de l'exterior buscant el suport de les universitat. Com a novetats, durant el darrer curs es van incorporar a la docència en català la Tokyo University of Foreign Studies (TUFS) i, de cara al curs vinent, està previst iniciar estudis de llengua i cultura catalanes a la Universitat de Sao Paulo. El curs passat també es va aconseguir l'aprovació i implantació de tres minors en estudis catalans a les universitats d'Amèrica del Nord de Mont-real, al Quebec, i Chicago i Massachusetts, als EUA. 
Fonte: Nació Digital

2 comentarios:

  1. Ye increíble, paez un cuentu de faes con final de príncipe azul.

    ResponderEliminar
  2. Si una llingua prohibida demientres la dictadura algama esa capacidá de recuperanza y espardimientu, el nuesu idioma pue valtiar les torgues y empobinase haza la oficialidá darréu.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.