Lleida acull del 16 al 21 de juny l'onzè congrés de l'Associació Internacional d'Estudis Occitans
Indicadors de carretera escrits en occità, imatge del congrés
Més de 200 especialistes en llengua, literatura i cultura occitanes provinents de 13 països i més de seixanta universitats d'arreu del món es donaran cita a la Universitat de Lleida (UdL) del 16 al 21 de juny, en el marc de l'onzè congrés internacional de l'Associació Internacional d'Estudis Occitans (AIEO), que per primera vegada se celebra a Catalunya.
Aquesta trobada d'especialistes, on per primer cop l'occità serà la llengua majoritària de les més de 130 comunicacions que s'hi presentaran (un 32%), se centrarà especialment en el futur d'aquest idioma a Catalunya, on és oficial en tots els sentits segons l'article 6.5 de l'Estatut de Catalunya del 2006. Així, alguns dels temes que es debatran serà la promoció de la llengua i els drets dels seus parlants fora de la Vall d'Aran, i el tipus de política lingüística per l'occità a Catalunya.
Altres ponències tractaran de l'occità modern, occità antic, literatura occitana medieval, literatura occitana moderna i contemporània, les polítiques lingüístiques de l’Occitània, la Catalunya occitana i l’Occitània catalana, i la cultura occitana.
A més, la conferència inaugural abordarà la problemàtica de les llengües sense Estat. La impartirà el catedràtic de Filologia Romànica a la Universitat de Viena i expresident de l'AIEO, Georg Kremnitz, que parlarà dels problemes particulars de les normativitzacions i els paral·lelismes i diferències entre occità i català. L'ensenyament de la llengua, la dialectologia i la literatura són altres temes que es posaran sobre la taula en aquesta trobada en la què participaran experts de l'Estat espanyol, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, el Regne Unit, Bèlgica, els Països Baixos, Rússia, els Estats Units, Canadà, Brasil i el Japó.
El programa del congrés inclou diferents conferències plenàries, taules rodones i comunicacions; així com l'assemblea general de l'AIEO, prevista per dissabte 21. També inclou diferents homenatges i el lliurament del tercer Premi Robèrt Lafont, que la Generalitat lliura de forma bianual com a reconeixement a persones i organismes que han contribuït a la projecció o promoció de la llengua occitana.
Així mateix hi haurà un ampli ventall d'activitats paral·leles, des de la inauguració de la Mostra de Cinema Occità, amb la projecció del documental 'Fréderic Mistral' (Alain Glasberg, 2004), fins a un concert de la cantant aranesa Alidé Sans, una representació de teatre en occità a càrrec del grup amateur Era Cabana de Les o un ball popular amb Kaj Tiel Plu, grup que versiona música popular catalana, occitana, sefardita i d'altres orígens traduïda a l'esperanto. El programa també inclou una visita a la Vall d'Aran el dia 18 de juny.
La inauguració del congrés, que tindrà lloc el 16 de juny, comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el rector de la UdL, Roberto Fernandez Díaz; el president de l’associació Internacional d’estudis Occitans, Walter Meliga. També hi seran preents la directora general de Política Lingüística, Ester Franques, i el coordinador del congrés i titular de la càtedra d’occità a la UdL, Aitor Carrera. Fonte: Nació Digital
Bien que bien interesante.
ResponderEliminarL'aranés ye oficial y l'asturianu tovía non. Qué vueltes fainos dar la hestoria...
ResponderEliminarOfiacialidá yá.
ResponderEliminar