A Palma, més de vint entitats demanen a les institucions balears que "deixin de legislar contra el coneixement, ús i prestigi" del català · Les concentracions del País Valencià posen l'accent en la defensa de la llengua a les aules · Som Escola crida a manifestar-se el 14 de juny a Barcelona
Els atacs contra la llengua catalana, especialment en l'àmbit educatiu, han estat el teló de fons perquè més de 40.000 persones, segons els organitzadors, s'hagin mobilitzat aquest cap de setmana a Palma, València i Orxeta (la Marina Baixa). Unes manifestacions que es produeixen dues setmanes abans de la marxa que, amb el mateix motiu, ha convocat Som Escola a Barcelona.
Obria la manifestació de Palma (més de 10.000 assistents, segons una de les entitats convocants, l'Obra Cultural Balear) dissabte, on més una vintena d'entitats i sindicats cridaven els illencs a reclamar la fi de les agressions contra la llengua catalana. Uns atacs provinents del govern espanyol, mitjançant les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió, la LOMCE o els obstacles a les televisions en llengua catalana. Però, en paraules del president de l'OCB, Jaume Mateu, també de les institucions balears, a les quals ha demanat que "deixin de legislar contra el seu [del català] coneixement, el seu ús i el seu prestigi". Ara no fa ni un any, Palma vivia la manifestació més gran de la seva història, en protesta contra el model trilingüe a les escoles illenques, que la comunitat educativa entén que té per objectiu privilegiar la llengua castellana a les aules, en detriment de la catalana.
També dissabte, a Orxeta, Escola Valenciana obria un cap de setmana de trobades d'escoles en valencià. Si a la localitat de la Marina Baixa s'hi aplegaven 5.000 persones, l'endemà a València (fotografia) eren 25.000, sempre segons dades d'Escola Valenciana. La reunió de València es convertia en manifestació pels carrers del centre de la ciutat, que el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, justificava recordant les "determinacions" del govern valencià "de tancar escoles públiques en la nostra llengua, de suprimir unitats educatives en valencià i d'atacar a l'escola pública, de qualitat i en valencià". Segons Escola Valenciana, actualment hi ha 14.000 infants que no poden estudiar en català a infantil per manca d'oferta al sistema públic. Una realitat que l'entitat tem que s'agreujarà amb la supressió d'unitats educatives en valencià per part de l'executiu d'Alberto Fabra.
Som Escola escalfa motors per al 14 de juny
Les mobilitzacions de Palma, València i Orxeta tenen lloc dues setmanes abans de la manifestació del 14 de juny a Barcelona, convocada per Som Escola (que agrupa 40 organitzacions de la societat civil). Els manifestants estan cridats a defensar el manteniment del català com a llengua vehicular a les escoles catalanes, davant la intenció del govern i els tribunals espanyols d'obligar que almenys el 25% de les matèries no lingüístiques es cursin en castellà. Som Escola diu que el sistema actual a Catalunya, amb el català com a única llengua vehicular, és l'únic que garanteix un bon coneixement per part de tots els alumnes de català i castellà, alhora que és una eina clau per a la cohesió social.
Fonte: Nationalia
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.