20/7/12

El Parlament insta el govern a blindar la immersió lingüística



Tots els grups excepte PP i C's aproven una moció que demana al govern que recorri totes les sentències judicials que amenacin el sistema

Reclamen que el català continuï sent la llengua vehicular a les escoles

El Parlament ha aprovat amb els vots favorables de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i el diputat no adscrit Joan Laporta una moció que insta el govern a blindar el sistema d'immersió lingüística i recórrer totes les sentències judicials que el “malmetin”. En el text de la moció, la cambra manifesta la seva disconformitat respecte a les sentències del Tribunal Suprem i avança el rebuig a una possible sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d'Educació de Catalunya.

“El Parlament insta el govern a recórrer totes les sentències dels Tribunals espanyols que malmetin efectivament el sistema d'immersió lingüística a les nostres escoles, que en cap cas s'ha de vulnerar”. Així comença la moció presentada inicialment per Solidaritat i transaccionada per tots els grups que l'han avalat. El text reafirma la immersió com un model d'“èxit educatiu i cohesió social” i constata la necessitat de garantir la pervivència del model d'escola catalana i del règim lingüístic vigents.

Per aquest motiu, planteja la necessitat de blindar el model “per tots els mitjans” i recórrer judicialment qualsevol sentència contrària a la immersió lingüística. Un situació que, segons SI, ja es dóna amb la darrera sentència del TS sobre la vehicularitat del català en el segon cicle de l'educació infantil. I és que el text alerta que el degoteig constant de sentències i interlocutòries judicials que qüestionen la immersió posen “en perill” el model de consens social i pedagògic assolit.

Això no obstant, la consellera d'Educació ja ha manifestat públicament que la Generalitat continuarà aplicant la immersió en aquest cicle, ja que considera que els articles anul·lats pel Suprem són anteriors a la LEC i que, per tant, aquesta norma blinda el sistema.

La moció també s'avança a un possible rebuig del TC a la LEC i demana que, arribat el cas, el govern s'hi oposi. Això no obstant, els articles de la LEC que han estat recorreguts al Constitucional no fan referència al sistema lingüístic emprat a l'escola catalana.

Llengua vehicular

El blindatge que reclama la moció aprovada aquest dijous és total. Des d'utilitzar “normalment” el català en les activitats orals i escrites de l'alumnat, fins a la implementació de metodologies d'immersió lingüística amb la finalitat de potenciar-ne l'aprenentatge, l'atenció preferent a l'aprenentatge de la llengua catalana per a l'alumnat estranger o garantir les hores de professorat necessàries a cada centre per desenvolupar els seus projectes lingüístics i l'atenció lingüística individualitzada.

Amb la transacció, es rebaixa el plantejament inicial de Solidaritat, que demanava “no acatar” les sentències judicials que amenacin la immersió, un punt en el qual ERC també estava d'acord.

El diputat de SI Alfons López Tena ha explicat que el text de vuit punts aprovat pel Parlament declara “el mateix que els articles declarats nuls pels tribunals espanyols”, pel que ha advertit d'un “xoc de legitimitats”.

Xoc entre SI i PP

Durant el debat, s'ha produït un enfrontament verbal entre López Tena i la diputada popular Maria José Cuevas, la qual qualificat el sistema d'immersió d'“insensat i victimista” i ha sostingut que mantenir-lo és una actitud “antisistema que porta al desacatament de la llei”. De fet, ha comparat Catalunya amb les Illes Fèroe i Groenlàndia, que segons ella són els únics llocs on la “llengua local s'imposa a la comuna”.

Al seu torn, el parlamentari independentista ha etzibat que els populars practiquen el “genocidi cultural” vers el català tant a Catalunya com al País Valencià, a les Illes balears o l'Aragó. Un argument que ha reforçat amb una cita de la primera ministra d'Israel de finals dels anys 60, Golda Meir: “Podria entendre que els àrabs vulguin esborrar als jueus del mapa, però entenguin vostès que no hi col·laborarem i que no els ho posarem fàcil”.

Els populars han reaccionat amb indignació a aquesta comparació que han considerat “intolerable”. “Acaba de comparar la intervenció del nostre grup parlamentari amb la persecució que patien els jueus”, ha criticat Rodríguez. López Tena ha matisat que sí es referia a la persecució que patien els jueus els anys 60, però en cap cas a la que van patir per l'Alemanya nazi. “No seria ni cert ni honest”, ha assegurat.

Fonte: Avui

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.