Els experts veuen amb preocupació els models impulsats pel PP al País Valencià i les Balears perquè, de prosperar, podrien haver arraconat la llengua menys parlada.
En una entrevista a El Punt Avui TV, Fernando Ramallo, professor de lingüística de la Universitat de Vigo i membre del comitè d'experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries del Consell d'Europa, assegura que els experts europeus “veuen amb molt bons ulls” la continuïtat de la immersió a Catalunya i aposten per estendre aquest model a totes les comunitats autònomes amb llengües cooficials. El professor que suspèn els models fallits del PP al País Valencià i les Balears, també ha alertat que les llengües a l'Estat espanyol esdevenen una “qüestió partidista” i apunta que en un estat plurinacional hauria de ser “absolutament normal” que es pogués intervenir en les diferents llengües de l’estat al Congrés.
Protegir els drets lingüístics als tribunals, l’assignatura pendent de l’estat espanyol
En el darrer informe del comitè d’experts, que analitza l’estat de les diferent llengües de l’estat també assenyala que pel que fa a justícia no es respecten els compromisos signats pel govern espanyol en la Carta Europea de les Llengües Minoritàries ja que només un 12% dels judicis es fan en català, tot i que els compromisos obliguen a permetre que els judicis es facin en català si una de les parts ho demana. Segons subratlla Ramallo, en aquest àmbit la responsabilitat de gestió recau en l’Estat i per això reclama un canvi legislatiu amb “mesures serioses”, que permetin protegir els drets lingüístics als tribunals i que el personal de justícia domini la llengua del territori on exerceix.
Fonte: Directe.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.