8/12/14

Candidats a «enemic del català 2014»

Wert, Coca-Cola, el TC o Hollande, candidats a «enemic del català 2014»

Plataforma per la Llengua també nomena Bauzá, Fabra, la fiscal Magaldi i Francisco Marhuenda, entre d'altres

La Plataforma per la Llengua posa en marxa un concurs per trobar el pitjor enemic del català.

   En ple segle XXI, la llengua catalana "encara pateix una sèrie d'atacs" del tot injustificats. Així ho creu l'entitat Plataforma per la Llengua, que s'ha proposat trobar "l'enemic del català" d'aquest 2014 entre una vintena de possibles candidats: Mariano Rajoy, José Ignacio Wert, Telemadrid, la Coca-Cola, Francisco Marhuenda, Albert Rivera, la fiscal Ana Magaldi, Federico Jiménez Losantos, els sucs Granini...

   L'entitat celebra enguany el seu 20è. aniversari, i per això ha triat 20 candidats que opten al guardó, en una votació on-line a estimoelcatalà.cat que estarà oberta fins el 7 de gener de 2015. El guanyador rebrà la samarreta "Volem viure plenament en català", missatge que Joan Brossa va fer per a l'entitat el 1997.

Els candidats, i els seus mèrits, són:
 1. Mariano Rajoy, president del govern espanyol i del PP: "Responsable d’un govern promotor i responsable directe de polítiques que menyspreen i discriminen el català i veten tot mínim intent d’equiparar-lo a la resta de llengües europees."

 2. Francisco Marhuenda, periodista: "Per fer demagògia al voltant de la situació del català a través de les pàgines del diari espanyolista La Razón."

 3. José Ignacio Wert, ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esports: "Per implementar la LOMQCE, carregar-se el sistema educatiu aprovat pel Parlament català i construir un règim lingüístic a l’ensenyament sense precedents a Europa que sepulta tot el sistema lingüístic d’una escola per les demanades dels pares d’un sol alumne."

 4. Telemadrid: "Per no veure amb els mateixos ulls els drets lingüístics d’un català respecte als d’un madrileny. Per la seva obsessiva i malaltissa catalanofòbia que els ha portat a denunciar en nombroses ocasions la 'persecució del castellà a Catalunya'."

 5. Guardia Civil i Cuerpo Nacional de Policía: "Per l’increment de les agressions lingüístiques, que inclouen casos de vexacions, insults i fins i tot agressions físiques denunciades pels ciutadans envers molts dels seus representants, que han estat silenciades o permeses des dels respectius comandaments."

 6. Ana Magaldi, fiscal en cap de Barcelona: "Per negar-se a fer declaracions en català en una compareixença destinada a sonar suport a la querella al 9N argumentant que ho feia “per respecte”. Considerava així el català una llengua inferior al castellà, en un insult per als que parlen català públicament."

 7. Albert Boadella, actor i dramaturg: "Per la seva croada permanent contra el català i contra tots els símbols d’autogovern amb perles dialèctiques com ara: “Si no hagués existit el català hauríem estat més feliços”, entre moltes altres."

 8. Federico Jiménez Losantos, periodista: "Pels seus constants atacs des de diversos mitjans de comunicació cap a Catalunya i cap el sistema d’immersió lingüística, que ha qualificat d’”esquizofrènic” i “ofegador” per als infants, entre d’altres adjectius."

 9. Casa Reial espanyola: "Perquè no hi ha cap altra monarquia a Europa que discrimini tant una llengua amb les dimensions i vitalitat del català, en no tractar-lo en igualtat de condicions amb el castellà, en no incloure’l ni en el jurament, ni en discursos oficials, ni en el nom oficial del rei i de l’estament, ni en els webs oficials, imatge corporativa, projecció i viatges oficials."

 10. Coca-Cola: "Per incomplir de manera sistemàtica l’article 128 del Codi de consum pel qual els consumidors tenim dret a rebre l’etiquetatge de la Coca-cola en català. Per negar-se a etiquetar en català però fer-ho en tota la resta de llengües europees amb nombre equivalent de parlants i tractar la nostra llengua i a nosaltres com un cas únic i amb un caràcter discriminatori."

 11. François Hollande, president de França: "Com a responsable d’un govern que no promou la diversitat lingüística al seu territori i no atén les demandes d’ensenyament en català i de reconeixement oficial del català de nombroses famílies de la Catalunya Nord."

 12. Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana: "Per l’obsessió malaltissa en contra de reconèixer la unitat de la llengua com a excusa per no garantir els drets lingüístics al País Valencià. Per les polítiques insistents i continuades en contra del català al País Valencià en àmbits com els mitjans de comunicació, els usos a l’administració, i moltes altres."

 13. Granini: "Per etiquetar els seus productes en castellà i portuguès, però no en català, tot i que el mercat català suposa al voltant del 30% de les seves vendes, incomplint el Codi de consum de Catalunya."

 14. Eurodiputats del PP i del PSOE: "Per sumar forces reiteradament per impedir l’oficialitat del català a la Unió Europea i per vetar tots els intents per fer-lo oficial, de manera que ara com ara totes les llengües europees amb tants parlants com el català són oficials de la UE, llevat de la nostra."

 15. Albert Rivera, president de Ciutadans: "Per fer demagògia en contra del català, per mentir sobre models d’ensenyament que no es donen a Europa, per dir que defensen el bilingüisme quan volen dir monolingüisme i preponderància del castellà."

 16. Constitució espanyola: "Per ser l’única constitució d’Europa que no reconeix una llengua de les dimensions i vitalitat del català com a llengua oficial d’estat al mateix nivell que qualsevol altra llengua."

 17. Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya: "Per oposar-se de manera persistent a l’increment de la presència del català al cinema i fer pressió en contra de les quotes de doblatge i subtitulació en català al cinema."

 18. Tribunal Constitucional: "Per actuar amb parcialitat contra el català en una visió i interpretació de la llei i de la constitució sempre restrictiva vers les llengües espanyoles diferents de la castellana i per modificar alguns aspectes de l’Estatut que destrossen i aniquilen el redactat mateix d’aquesta llei pel que fa a la llengua."

 19. Luisa Fernanda Rudi, presidenta d’Aragó: "Per implantar una nova llei de llengües en contra del català i dels criteris acadèmics i inventar-se una nova llengua i denominació per al català, el LAPAO. Compartiria el premi amb el govern socialista anterior, que no va ser capaç de fer un estatut que reconegués el català com a llengua pròpia i oficial de l’Aragó."

 20. José Ramón Bauzá, president de les Illes Balears: "Per actuar amb parcialitat contra el català en una visió i interpretació de la llei i de la constitució sempre restrictiva vers les llengües espanyoles diferents de la castellana i per modificar alguns aspectes de l’Estatut que destrossen i aniquilen el redactat mateix d’aquesta llei pel que fa a la llengua."                                                                  Fonte: Nació Digital

8 comentarios:

  1. ja,ja,rejá, y requetejá, pero qué bono, rapaz. Juá y juá... Qué imaxinación la de la Plataforma per la Llengua y el so inxeniosu concursu.
    Concédese-y el Primer Premio a la Caradura 2014 que va finar nel intre.

    ResponderEliminar
  2. Moraleja: pa ser llistu nesti mundu cruel hai que nacer catalán.

    ResponderEliminar
  3. Jopé... ¡vaya tropa! con vecinos y amigos asinasobren los enemigos.

    ResponderEliminar
  4. Tamién paez que hai rumores de que la Plataforma polos Enemigos del Restu d'España (que nun falen catalán) va escoyer antes de Navidá a los 20 principales candidatos a Enemigos de la Convivencia, de la Solidaridá ente iguales, de la Collaboración, y de la'Amistá sana ente la xente.

    ResponderEliminar
  5. Probitinos, tol mundu mundial escuérrenlos y paecen una gran de plañideres que lloren darréu'l so inmensu infortuniu. Entós los asturfalantes ¿qué tendríamos que faer? El victimismu ye'l so deporte nacional y nun conoz fronteres.

    ResponderEliminar
  6. No et preocupis, amic plurinònim habitual, la llista encara és oberta i t'hi pots presentar. Mèrits no te'n falten.

    ResponderEliminar
  7. Per cert, a ploraneres (plañideras) no us guanya ningú. Que en aquestes pàgines, el comentari quan surt una bona notícia és "puxa!" i quan en surt una de dolenta, "oficialidá darréu!". I què? Doncs que ni "puxa" ni "oficialidá".

    Però tranquils, els dolents som els catalans. Això us deu satisfer molt.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.