29/3/17

Òmnium premiarà el millor llibre publicat en català de l'any

Òmnium Cultural ha decidit atorgar un nou premi literari: el Premi Òmnium a la Millor Novel·la Catalana de l'Any. L'entitat que cada any lliura el Premi Sant Jordi, el guardó amb més dotació de les lletres catalanes, donarà també un premi amb una característica ben diferent: no serà per a un manuscrit inèdit, sinó per a una novel·la qualsevol, publicada en llengua catalana (no caldrà que l'editor ni l'autor les presentin a concurs). Qualsevol novel·la publicada l'any anterior podrà ser guardonada. La diferència entre aquest premi i els altres premis a obra publicada concedits al país, com el Premi Llibreter o el Premi Crítica Serra d'Or de Narració, està bàsicament en la seva dotació: Òmnium lliurarà 20.000 euros a l'autor premiat, però també reservarà 5.000 euros per a l'editor de l'obra, amb l'objectiu que el destini a promoció de l'obra guanyadora (la majoria de premis d'aquest tipus són honoraris: no tenen dotació). Òmnium assegura que tot i concedir aquest premi, no retirarà el seu suport al Sant Jordi, que considera com un emblema de l'entitat, ja que existeix fins i tot des d'abans de la creació d'Òmnium.

El Goncourt català?

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la Catalana de l'Any vol ser el premi de referència a la novel·la catalana publicada, a l'estil del premi Goncourtfrancès (tot i que aquest només té com a dotació 10 €, malgrat el seu immens prestigi).  Jordi Cuixart, president d'Òmnium, ha assegurat que el principal objectiu del guardó és  "augmentar el prestigi" de la literatura catalana, i garantir la creació de nous lectors. Cuixart argumenta que el català "encara no ha assolit els nivells de normalitat que serien desitjables" i ho justifica tot argumentant que malgrat que el 82 % dels habitants de Catalunya afirmen poder llegir en català, la quota de mercat del llibre en català està tan sols en el 30 %, incloent-hi el llibre de text (que es consumeix bàsicament en català). Cuixart afirma que "cal revertir" aquesta situació captant nous lectors per al català, i creu que un premi d'aquest tipus pot fer que públic que habitualment no llegeix en català comenci a llegir en aquesta llengua. Per això, justament, s'ha decidit fer un premi de novel·la, perquè és el gènere que arriba a més públic.

Un premi diferent

Cuixart ha volgut deixar clar que aquesta iniciativa no pretén, de cap manera, anar contra els grans autors mediàtics, sinó intentar donar relleu a nous autors, més enllà dels grans noms coneguts pels mitjans. Pot ser una eina que ajudi, doncs, a fer resaltar escriptors nous i ajudar-los a profesionalitzar-se. A més a més, Cuixart creu que aquest premi pot ajudar als editors estrangers a decidir-se per traduir a nous autors catalans. Cuixart ha volgut deixar ben clar que la literatura i la cultura catalanes són "l'element de cohesió dels Països Catalans", i que cal reforçar-les com a objectiu de país.

Decisió en tres etapes

Jordi Lon, responsable del premi dins Òmnium Cultural, ha explicat el mecanisme per atorgar el guardó: hi haurà un comitè de lectors que farà una preselecció, integrat per quatre persones: Carme Fenoll, de l'àmbit de les biblioteques, Olga Perelló  i Mireia Federico, de l'àmbit de les llibreries, i Bernat Puigtobella de l'àmbit de la crítica. Aquest comitè llegirà totes les novel·les publicades en català i en farà una preselecció, d'una vintena de textos, que oferirà a un jurat integrat per personalitats independents. Aquest jurat elaborarà una tria dels tres millors títols finalistes, que es farà pública la nit de Santa Llúcia. A partir d'aquest dia el públic podrà votar el seu llibre favorit. Així, mitjançant votació popular, s'arribarà a triar el guanyador, que es donarà a conéixer al mes de febrer. D'aquesta forma, el llibre es podrà tornar a promocionar per la campanya de Sant Jordi de l'any següent a la seva publicación. Alguns editors han expressat la seva preocupació perquè es garanteixi la neutralitat del jurat, ja que hi ha la sospita que a nombrosos premis el jurat actua mogut per interessos editorials. Per altra banda, alguns petits editors s'han mostrat inquiets pel mecanisme de votació popular, que pot afavorir als autors mediàtics i als que publiquen en grans editorials, que garanteixen una intensa presència als mitjans de comunicació. Jordi Cuixart ha assegurat que Òmnium no descarta introduir variacions a la propera edició dels premis per millorar-ne l'eficàcia.
Fonte: ElNacional.cat

1 comentario:

  1. Que bon mou de prestixar la lliteratura y la llingua propia

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.