8/3/17

La Comunitat Sikh de Catalunya guanya el Premi Martí Gasull i Roig

L’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané ha rebut el Premi Especial del Jurat per la construcció d'un imaginari col•lectiu infantil en català

ACN Barcelona .- La Comunitat Sikh de Catalunya ha guanyat el 4at Premi Martí Gasull i Roig, impulsat per la Plataforma per la Llengua i que reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador s’ha escollit a través d’una votació popular que ha rebut 8.219 vots. El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha destacat que la Comunitat Sikh “representa la gent que ha vingut amb voluntat d’integrar-se i la capacitat de la nostra societat d’acollir tothom que ha vingut”. L’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané ha rebut el Premi Especial del Jurat per la construcció d'un imaginari col·lectiu infantil en català.

La Comunitat Sikh de Catalunya procedeix del Panjab, la regió dels cinc rius del nordest de l’Índia, i rep cursos d’aprenentatge de català per arrelar-se a la societat catalana. Els seus membres són fàcils de reconèixer per la barba llarga que porten els homes i pel seu característic turbant. Tant homes com dones també porten un braçalet al canell dret que els distingeix com a tals. La comunitat considera que aprendre la llengua pròpia de Catalunya és molt important per mantenir la cohesió entre tots nosaltres.


A Catalunya, es calcula que hi viuen al voltant d’uns 12.000 sikhs, sobretot a Barcelona i a les comarques gironines. Arribats des dels anys vuitanta, el 1992 van crear el primer espai de culte, el gurdwara. Avui disposen de nou temples distribuïts en diferents ciutats on reparteixen el langar (menjar gratuït) i on s’han impartit classes de català. Gagandeep Singh Khalsa, portaveu de la Comunitat Sikh a Catalunya, ha recollit el premi satisfet de veure el valor que es dona al fet que un col·lectiu s’integri aprenent la llengua pròpia del país que els acull.

Els altres dos finalistes, la Bressola i Softcatalà, han rebut una litografia com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

Un altre protagonista d’aquesta cita ha estat Albert Jané i Riera. Qui va ser director de la revista Cavall Fort i va traduir les vinyetes i capítols de la popular sèrie infantil Els Barrufets ha recollit el Premi Especial del Jurat, un nou guardó amb què se’l distingeix per la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua catalana, pel seu paper en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana i per la seva contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i a l’IEC, del qual forma part.

Albert Jané (Barcelona, 1930) ha centrat la seva vida en l'estudi i l'ensenyament de la llengua catalana, fet que l’ha convertit en un referent. A banda del Premi Martí Gasull, la seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010).

El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha destacat que “la llengua ha estat l’eix vertebrador de l’existència d’aquest poble que vol continuar viu”. Escuder ha assegurat que “l’estat espanyol i el francès no ens acceptaran mai com a ciutadans de primera; per tant, necessitem un estat propi que vagi a favor de la nostra llengua”. Escuder espera que “l’any que ve la situació del país sigui ja molt diferent” i, mentrestant, la plataforma seguirà treballant, ha dit, per aconseguir que el català “sigui oficial a Europa, que no sigui discriminada al cinema ni a la justícia i que no se l’ataqui constantment a l’escola”.

L’acte d’entrega dels IV Premis Martí Gasull i Roig s’ha fet al Teatre Poliorama de Barcelona. Hi han assistit més de 700 persones, entre les quals destaquen el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; i els diputats de la Diputació de Barcelona Jaume Ciurana i Juanjo Puigcorbé, a més de la família de Martí Gasull i de representants del jurat dels premis.

Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), l’Escola Valenciana (segona edició) i Bon Preu - Esclat (tercera edició)
Fonte: Directe.cat

3 comentarios:

  1. Perbona amuesa d'integración cultural al traviés de la llingua d'acoyida. Norabona.

    ResponderEliminar
  2. Plataforma per la llengua marxinó al asturianu nunos cursos qu'entamó va dellos años.
    Agora vendrá'l de siempre diciendo qu'esto ye mentira porque Plataforma per la llengua nun tien medios económicos...cuando tienen más de 10 000 socios...

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.