19/6/13

Un informe del govern de Finlàndia admet que les llengües fora del finès no estan prou protegides



BREUS. Els drets dels parlants de suec i de sami haurien de millorar, diu el text

Un informe del govern finlandès sobre l'aplicació de la legislació lingüística ha conclòs que els drets lingüístics dels parlants de llengües diferents del finès no estan prou protegits al país. L'informe, preparat pel ministeri de Justícia, ha trobat "defectes" en els drets dels parlants de suec a l'hora d'aconseguir serveis de les autoritats en la seva llengua. Fet especialment xocant, donat que el suec és una de les dues llengües oficials de la República de Finlàndia.

Els parlants de sami també estan afectats per aquesta manca d'implementació dels drets lingüístics. Segons l'informe, hi ha hagut alguns progressos, però en general les autoritats encara no estan preparades per a donar tots els serveis que caldria als parlants de sami a l'àrea tradicional de poblament d'aquest grup nacional. La situació es complica encara més pel fet que hi hagi tres llengües samis oficialment reconegudes: el sami septentrional, el sami inari i el sami skolt. L'informe reconeix que Finlàndia no respecta totalment els drets lingüístics dels samis, especialment pel que fa als parlants de sami inari i sami skolt.

D'altra banda, el text apunta que s'ha produït un increment en el nombre de residents a Finlàndia que tenen el rus i l'estonià com a llengües maternes. En aquest sentit, l'informe diu que hi ha hagut un increment de serveis en rus, especialment a la zona oriental de Finlàndia.

Fonte. Nationalia

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.