19/11/09

Barcelona declara'l catalán d'usu preferente


L’Ayuntamientu de Barcelona declara’l catalán d’usu preferente. El reglamentu d’usu llingüísticu entama a tramitase.

Costó muncho, pero a la fin Barcelona tendrá un reglamentu d’usu del catalán. La comisión de presidencia dio’l vistubonu a l’aprebación anicial del testu consensuáu por gobiernu y oposición dempués de meses de xuntes. De magar agora abriráse un terminu de trenta dies pa presentar allegaciones y el reglamentu definitivu aprobaráse n’avientu. La novedá cimera ye que se define’l catalán com “la llingua oficial d’usu normal y preferente del Ayuntamientu”.

La utilización de la llingua catalana afeuta a tolos ámbitos del consistoriu: tanto los que tienen que ver cola llingua de los funcionarios nel so tratu col ciudadanu y la comunicación interna de la cadarma municipal, como la so rellación con terceros, seyan empreses, entidaes o otres alministraciones del Estáu. El testu dexa la puerta abierta a la utilización d’otres llingües, como ye’l casu del castellanu. El testu articúlase per capítulos. El primeru tien que ve­r cola organización interna y establez que “toles actuaciones internes han de facese en catalán”, incluyíos los estudios y proyeutos encargaos a terceros. Respeutu a la rellación col ciudadanu, tolos procedimientos fadránse en catalan, anque’l ciudadanu podrá pidir ser atendíu en castellanu. Nel casu de notificaciones empobinaes a persones residentes fuera del ámbitu llingüísticu catalán o instituciones, fadránse na llingua propia de Cataluña y na llingua oficial del territoriu en cuestión.

Polo que fai a la retulación, fadráse toa en catalán. El consistoriu tamién habrá velar porque la publicidá privada nel espaciu públicu y nel mobiliariu urbanu se faiga “normalmente” en catalán.
Los funcionarios y el catalán
Una de les asignatures pendientes ye l’usu y la conocencia del catalán polos funcionarios municipales. Cola aplicación del reglamentu finarán, por exemplu, los informes de la Guàrdia Urbana en castellanu y el nuevu personal llaboral “habrá d’acreitar la conocencia del catalán nel grau afayadizu a la so función”. L’alcalde sedrà l’encargáu de fixar los criterios y los términos pa facilitar la formación en catalán de tol personal del Ayuntamientu.

Fonte: Avui

3 comentarios:

  1. Pa los funcionarios municipales de l'ayuntamiento de Barcelona una de les asignatures pendientes dice que ye l'usu y la conocencia del catalán polo que se declara'l catalán d'usu preferente, obligatoriu, y únicu para too, y finará l'usu del castellanu. Queda prohibío el castellanu. Y pregúntome ¿nun ye tal medía un abusu manifiestu, una real dictadura llingüïstica a toos los efeutos, y una persecución declará con les llingües que no seyan el catalán, incluyendo claro tá el castellanu? ¿Quién acosa y persigue a quién? En territotiu español y catalán n'esti casu ¿nun existe'l bilingüismu según la Constitución? Tan pasándose de mediu a mediu, y tal medía pue traer males consecuencies pa toos.

    ResponderEliminar
  2. On has llegit que "queda prohibío el castellanu"? Si saps i vols llegir, veuràs que en tot moment es diu que "els ciutadans que així ho desitgin" seran atesos en castellà. Per tant, aquí no hi ha dictadura... més que a la teva imaginació. Si la realitat no és com tu penses que és, la deformes.

    ResponderEliminar
  3. Asina tóu el castiellán ye una llingua importada a la fuercia, por imposición, polo que'l fechu d'elliminala de les instituciones nun sedría un actu de dictadura, sinón de plena coherencia.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.