7/11/14

La II Xornada de "Llingua Asturiana y Educación" va averar les TICS a la clas d'asturianu esti xueves 13 Payares

L'asistencia va ser acreitada palos estudiantes con una duración total de 8,5 hores llectives

   La II Xornada de "Llingua Asturiana y Educación" va averar les TICS a la clas d'asturianu esti xueves 13 de Payares na Sala de Graos, Facultá de Formación del Profesoráu y Educación de la Universidá d'Uviéu, con un programa nel que les nueves tecnoloxíes y la so presencia na clas de primaria y secundaria van protagonizar una bona parte de les ponencies.

   La xornada va entamar a les 10,00 de la mañana cola presencia de Julio Antonio González García, Vicerreutor de Profesoráu y Ordenación Académica (Universidá d’Uviéu), Inmaculada González Gómez, Primer teniente d'alcalde del Conceyu d'Uviéu, y Ana María Fueyo, direutora xeneral de Política Llingüística del Principáu d'Asturies, amás de Juan Carlos San Pedro Veledo, Decanu de la Facultá de Formación del Profesoráu y Educación y Raúl Carbajal López, Coordinador académicu de la xornada.

   Tres de la inauguración, el programa va desenvolvese con un primer bloque d'averamientu a la llingua nel contestu educativu que va abrise con una ponencia al cargu de Xose Antón González Riaño, Profesor titular de la Universidá d'Uviéu que lleva por títulu “La Llingua Asturiana y el Proyeuto Llinguística de Centru”.

   Tres d'ella, la relación de la llingau col gobiernu asturianu discutirase na ponencia qu'entamra a dicatar a les 11,35 hores Ana María Fueyo, direutora xeneral de Política Llingüística del Principáu d'Asturies, col títulu de “El Principáu d'Asturies y la Llingua Asturiana”.

   Y darréu d'ello, de les 12,20 hores hasta las 13,20 hores intervendrá José Luis Remis, Asesor Téunicu Docente en la Conseyería d'Educación y Ciencia del Principáu d'Asturies.

   El tercer bloque enfotaráse na tradicion oral asturiana na escuela pública, siendo Xosé Antón "Ambás" y Ramsés Ilesies los encargaos d'averar al públicu a la “Importancia de la Música y del bail.le tradicional na Educación Primaria”. Y de 13,45 hores hasta les 14,00 hores fadrán tamién una Despedida musical.pela tarde tan previstes delles ponencies sobre la importancia de la llingua asturiana ma formación de mayestros y mayestres al cargu de Jesús García Albá, Catedráticu de la Escuela Universitaria de Maxisteriu, con docencia na Facultá de Formación del Profesoráu y Educación, Universidá d'Uviéu que falará sobre “La Llingua Asturiana nel procesu deprendimientu-aprendidax del Conocimientu Social, Natural y Cultural”.

   Y dende les 15,55 hores hasta les 16,20 hores presentarase'l proyeutu didáuticu “El Cantar del Vasu” por parte de los integrantes de Xuncir: Poli Mencia, Iván Huerga y Pablo Quiroga (proyeutu nel que collaboren Algamar Producciones, Xunta Pola Defensa del Asturianu y el Serviciu de Normalización Llinguística de Conceyu de Siero).

   El Bloque final será el de les Nueves Tecnoloxíes nel que d de de les 16,20 hores hasta les 16,50 falarán Xandru Armesto, mayestru de Llingua Asturiana na Educación Primaria y collaborador de Softastur sobre “La presencia de la Llingua Asturiana nel sieglu XXI: rede Internet y telefonía móvil”; Pablo Rodríguez Medina, llicenciáu en Filoloxía Hispánica y especialista en Filoloxía Asturiana, dende 16,50 hores hasta les 17,20 hores sobre “Tic y destreces llingüístiques”; y dende les 17,20 hores hasta les 17,50 hores Vítor Suárez, mayestru d'Educación Primaria, sobre la “La Wikipedia n'asturianu: una propuesta didáutica pa les nueses clases”.

   Finalmente, tres d'un pinchéu pa los asistentes a la xornada na cafetería de la Facultá de Formación del Profesoráu, dende les 18,20 hores hasta les 19,30 celebrarase una mesa redonda sobre La Llingua Asturiana dende la perspeutiva sindical, na que van participar agrupaciones sindicales como SUATEA ya UXT, y dende les 19,30 hores hasta les 20,00 hores presentarase una COMUNICACIÓN al cargu de la Xunta Estudiantil Asturiana. “La Llingua Asturiana na mocedá: Presente y perspeutives de futuru”.
Fonte. asturnews
                             Más información: Páxina en Facebook de la Xornada

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.