19/5/10

El Parlament de Catalunya aprova una resolució de suport a l’ús social de l’occità a tot el seu territori

La comissió de cultura del Parlament ha aprovat avui una proposta de resolució de suport a l’ús social de la llengua occitana a tots els seus territoris. D'aquesta manera, s'ajudarà a fer avançar l'ús social de l'occità ja que s'establiran lligams polítics i culturals amb les entitats occitanes.

El document també demana l’oficialitat d’aquesta llengua a tots els seus territoris, i felicita la vila de Tolosa per introduir la llengua a l’espai públic. La proposta de resolució, impulsada per ICV, ha estat aprovada pels grups d'ICV-EUiA, ERC, PSC, i CiU.

A l’exposició de motius, el document manifesta que “la llengua occitana és oficial a Catalunya des del nou Estatut del 2006, i el Parlament de Catalunya expressa el seu desig que aquesta oficialitat progressivament arribi a tots els territoris on hom parla aquesta llengua”. Així mateix, la resolució també expressa que el Parlament de Catalunya “vol felicitar la comuna de Tolosa, així com els responsables dels transports col·lectius de la vila (Tisséo), per, aprofitant l'esdeveniment cultural del Festival d'Occitània, introduir l'occità en els missatges de veu del servei de metro de la ciutat”, una iniciativa que a la ciutat del Llenguadoc, d’ençà que s’aplica, no ha estat exempta de ferotges crítiques dels sectors francesos més conservadors i contraris al pluralisme lingüístic.

Amb aquest important gest simbòlic i polític, el Parlament de Catalunya vol encoratjar la ciutat de Tolosa, així com totes les altres ciutats i institucions d’Occitània, a continuar i millorar el treball de recuperació, normalització i dignificació de la llengua occitana en aquells territoris administrativament francesos o italians.

Fonte: http://www.avui.cat/cat/notices/2010/05/el_parlament_de_catalunya_aprova_una_resolucio_de_suport_a_l_8217_us_social_de_l_8217_occita_a_tot_99011.php

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.