17/4/12

Tenneco Automotiv espubliza’l so conveniu n’asturianu


Tenneco Automotiv espubliza’l so conveniu n’asturianu pola reclamación de la CSI.

La Seición Sindical de la Corriente Sindical d’Izquierda (CSI) en Tenneco vien d’algamar que la empresa multinacional “Tenneco Automotiv” (anantes “Monroe”) se viere obligada a espublizar el Conveniu Coleutivu de la empresa n’asturianu. Según espliquen dende la Corriente, "en 2011, por entamu de la Seición Sindical de CSI, los y les trabayadores de Tenneco llevaron alantre delles xornaes de fuelga demientres la negociación del Conveniu Colectivu la empresa . El resultáu d’esta movilización apareyó, anantes de nada, una riestra meyores nes condiciones llaborales de la plantía, que, inclusu, garantizaben un xorrecimientu de la contratación indefinida".

Por too ello, "ente eses reivindicaciones, la Seición Sindical de CSI-Tenneco algamó incluyir, nel Conveniu Coleutivu, una cláusula de “Fomentu del Asturianu”, que, lliteralmente, obligaba a la empresa al “Conveniu impresu en billingüe: español y asturianu".

Según treslladen dende dende'l sindicatu de clas asturianu, "Magar ello, la empresa Tenneco, obrando de mala fé, espublizó’l Conveniu esclusivamente n’español. La rempuesta de la Seición Sindical de CSI nun se fizo esperar y una denuncia delantre la Inspeición de Trabayu, con resultáu favoratible, fizo que la multinacional nun tuviera otra qu’espublizar el Conveniu n’asturianu".

Pa la CSI, fechos comu esti, "asoleyen, bien a les clares, que los avances de la clas obrera son compatibles dafechu colos avances na cultura y na identidá asturianes".

L’asociación N’ast felicitó a la CSI por esti pasu dau.

Fonte: Asturnews

8 comentarios:

  1. Ante tanto despidu, inxusticies etc una bona noticia presta.

    ResponderEliminar
  2. ¿Nun yemuncho más prioritariu'l puestu trabayu. en asturianu, en castellán, o en rusu...?

    ResponderEliminar
  3. Doncs no, Virgilio, són igual de prioritaris. Tenir un lloc de treball és important però defensar la teva llengua i tenir-la com a normal (repeteixo, normal), també.

    Considerar que perquè no hi ha treball, perquè hi ha crisi o perquè fa vent, hem de deixar de defensar la llengua, és la millor manera d'anihilar-la.

    ResponderEliminar
  4. Ye perimportante la defensa de la llingua pero ¿nun ye perimportante tamién la xinta al traviés del puestu trabayu seguru?

    ResponderEliminar
  5. Tot és important, tot té la seva lògica, i cada un en el seu circumstància ha de donar prioritat a les coses segons la seva necessitat més perèmptoria i urgent a casa i, sí s'escau; en sembla honradament.

    ResponderEliminar
  6. A veure, interessada i presumpta Mabel, tu no entens que és possible defensar les dues coses a l'hora? O que excloure una per raó de l'altra és fer el joc als antiasturianistes?

    Perquè d'excuses per a no defensar la llengua sempre en trobaràs, repeteixo: la crisi, la desocupació, el vent, el fred, la calor...

    ResponderEliminar
  7. Asina ye la concenciación qu'hai pa col asturianu. Solo cuando-yos obliga una denuncia ye cuando se vuelven demócrates.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.