1/4/12

Ésitu del ‘lipdub' pol catalán de Perpiñán


El rècord del món de ‘lipdub' hauria estat batut amb més de 7.000 participants segons els organitzadors.
L'acte s'emmarca en la jornada reivindicativa de tots els pobles de l'Estat francès pel seus drets.

PERPINYÀ - ALEIX RENYÉ
Passades les cinc de la tarda, els organitzadors ja portaven comptabilitzats més de 7.000 participants al lipdub pel català de Perpinyà. La xifra no és encara definitiva.
L'acte ha començat amb retard, passats dos quarts de tres de la tarda, i s'han fet quatre enregistraments. En el primer, segons la policia, no hi havia més de 4.000 persones. Per comptar els participants es distribuïen ulleres 3D, unes per participant, que serviran per veure el vídeo en tres dimensions. Amb les ulleres, es posava un segell a la mà. El recompte d'ulleres distribuïdes ha servit per comptar els participants.

Perpinyà col•lapsada
El centre de Perpinyà ha quedat totalment col•lapsat per la gentada que participava al lipdub. La diada reivindicativa pels drets lingüístics de Catalunya Nord ha resultat una de les més importants que mai hi hagi hagut a Perpinyà en defensa de la identitat del país.
Fins ara el rècord mundial de lipdub, amb més de 5.770 persones, era també català. Es tracta del lipdub per la independència gravat a Vic, a la comarca d'Osona. Els realitzadors del de Vic han participat també en el de Perpinyà en col•laboració amb la Federació per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de Catalunya Nord. Un altre molt significatiu va ser el lipdub per la llengua, enregistrat en diversos espais de Barcelona i que va tenir la participació de 1.500 persones i de nombrosos personatges coneguts, entre els quals l'actor, periodista i realitzador francès Antoine de Caune que era a Barcelona en el moment del rodatge.

Arreu de l'estat
En la manifestació que es fa a Tolosa de Llenguadoc en defensa dels drets de l'occità participen entre 25.000 i 35.000 persones, segons fonts del setmanari occità La Setmana. Arreu de l'Estat francès –la Bretanya, el País Basc, Alsàcia, Còrsega i altres pobles amb llengua pròpia– el nombre de manifestants ha estat de “desenes de milers” segons la ràdio pública francesa.

Fonte: Avui

1 comentario:

  1. En temps de crisi, mantenir la identitat cultural és molt important

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.