26/10/10

La Generalitat tamién impón 'multes' llingüístiques pol castellanu


L'Agència Catalana de Consum (ACC), depèn de la Generalitat, va imposar l'any passat 94 sancions a comerços per no etiquetar en castellà, d'un total de 205 actes obertes. En el mateix període, l'Administració va obrir expedient sancionador a 152 empreses per vulnerar la política lingüística catalana, amb un import de 148.100 euros, segons les últimes dades oficials, segons informa El País.
"La regulació, en el cas de l'etiquetatge, és favorable al castellà. Hi ha prop de 120 lleis estatals que obliguen a etiquetar en espanyol", aclareix Jordi Anguera, director general de l'ACC. Les normes són clares, llevat d'excepcions, s'obliga a marcar els productes en espanyol, com en la Llei General de Consumidors i Usuaris, actualitzada 2007: "Les indicacions obligatòries de l'etiquetatge (...) han de figurar, almenys, en castellà, llengua espanyola oficial de l'Estat ".
La Generalitat no especifica quina quantitat va rebre per les 94 multes que va posar l'any passat, ja que aquestes infraccions es classifiquen com a deficiències d'informació, al contrari del que passa amb la protecció del català, que té capítol propi. Ambdues sancions són tipificades com a lleus, de manera que mai passen dels 3.000 euros. "Les multes idiomàtiques no són homologables. En el català mirem tots els aspectes a protegir, en el castellà, només tenim problemes amb l'etiquetatge", especifica Anguera. En la resta d'aspectes relacionats amb el consum, assegura, no han hagut sancionar perquè "sempre està disponible en castellà".
Aquestes sancions no són publicitades, encara que l'any passat es va fer una excepció: Ikea no tenia etiquetats els seus productes en castellà-tampoc en català-i la hi va multar. També és habitual trobar-se amb problemes en aliments d'altres països, només etiquetats en la llengua d'origen. L'auge d'aquests productes, assevera Anguera, fa que en el que portem de 2010 la xifra de multes ja sigui similar a la de l'any anterior.

Fonte: e-notícies

7 comentarios:

  1. a ver si de toes toes tolos que critiquen la llei de rotulación en catalán(por nun lleer la llei) danse cuenta que tamién hai multes por nun rotular n'español.
    Normatives qu'obliguen l'español creyía que yeren unes 150.

    ResponderEliminar
  2. nun ye lo mesmo rotular qu'etiquetar. Nel etiquetáu va la salú de munches persones. Demagoxa non, please

    ResponderEliminar
  3. libertad por favor...27 de octubre de 2010, 23:11

    Lógico, normal y muy saludable. El español o castellano ha de aparecer en todas las etiquetas lo mismo que el catalán ya que Cataluña es una parte de España. Pero no debería multarse en ningún caso si hubiese respeto de verdad y auténtico tanto para el español como para el catalán. O sea libertad para rotular o para etiquetar en la lengua que se desee solo catalán, solo español o en ambas lenguas a la vez, sin imposiciones de ningún tipo, es decir libertad democrática y acabar con las malditas prohibiciones.

    ResponderEliminar
  4. Entós quitando l’etiquetáu son 149 normatives les qu’obliguen a poner el castellanu.

    Ye importante l’etiquetáu de los productos d’Ikea porque como van desmontaos pues faete un duviellu coles pieces,los cartones, les cintes d’embalar y les llaves Allen y afogate y eso ye malo pa la salú de les persones.

    ResponderEliminar
  5. llingua, cultures... o multes31 de octubre de 2010, 18:25

    Multes y multes, más multes, más y más... ¿en qué tiempu tamos agora? tamos na represión, nel tiempu nes multes, ye de risa collacios...

    ResponderEliminar
  6. Con tantes multes y denuncies tamos nel camín catalán de l'arxentinización na so versión llingüística, ye muncho más fácil dexar a la xente llibertá d'aición pa falar, entrugar y rotular na so llingua favorita ensín problemes y multes ¿non vos paez paisanos?

    ResponderEliminar
  7. sí ye verdá.Has de dicilo tamién a les monxes que multaben a los escolinos nun colexu de Villaviciosa por cada pallabra que soltaben n'asturianu.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.