22/3/09

1714, d'Alfred Bosch


Alfred Bosch
Los testos d’esti escritor catalán bancien ente la creyación lliteraria, l’ensayu académicu y el periodismu, refugando les llendes ente xéneros. La mayoría de les sos noveles surden d’una ambientación hestórica, pero son tamién rellatos d’aventures, d’intriga y de descubrimientu viaxeru. La novela “L’Atles Furtiu” (1998), ameritó-y pa ganar el premiu Sant Jordi. Con “Les Set Aromes del Món”, recibió’l premiu Ramon Llull 2004. Los dos premios cimeros de la lliteratura en catalán.

1714
Equí reseñaremos l’entamu y la fin de la triloxía épica: 1714, Baxo la piel del diañu / 1714, Sede de rei / 1714, Toque de queda. Una saga encamentable pa conocer de mou lliterariu la perda les llibertaes que se cellebra na Diada Nacional de Catalunya.


-1714 Sota la Pell Del Diable
Alfred Bosch
Editorial Columna, 2001

John Sinclair, l'home del duque de Marlborough en Barcelona, l'axente de la corona inglesa encargáu d'entizar la insurreición de los catalanes nel llitixu sucesoriu español, torna a la ciudá na fin del añu 1711, cuando la guerra yá paez perdida y n’Utrecht los alliaos del pretendiente Carlos negocien colos Borbones -a costa de les llibertaes de los catalanes- una paz provechosa pa tolos reinos enfrentaos.

-1714 Set de Rei
Alfred Bosch
Editorial Columna, 2002

-1714 . Toc de Vespres
Alfred Bosch
Editorial Columna, 2002

L'incansable John Sinclair espera'l so primer fíu na Barcelona asediada de 1714. Però la escalada militar s'allarga más de la cuenta, y nun clima d'exasperación y d'heroismu el protagonista vese obligáu a vivir los fechos dramáticos qu’aporten a la perda de les llibertaes catalanes. Na so ciudá adoptiva, l'antiguu axente de la corona inglesa ye un home desorientáu.

1 comentario:

  1. Alfred Bosch recibió'l premiu Ramón Llull 2004 con Les Set Aromes del Mon con merecimientu. Ye recomendable lleer Toc de Vespres onde toca un tema enrevesau.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.