8/8/11

El Conselh Generau d'Aran refuga por unanimidá'l recursu escontra la llei del aranés

L'edifici del Conselh Generau d'Aran
La Generalitat de Catalunya ha donat suport al govern aranès

El ple extraordinari del Conselh Generau d'Aran ha aprovat aquest dijous per unanimitat la moció de rebuig al recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'occità i aranès que el Govern de l'Estat va presentar davant del Tribunal Constitucional el 22 de juliol .El síndic d'Aran, Carlos Barrera, s'ha mostrat orgullós de la capacitat de reacció en la defensa dels drets del territori, i ha demanat al Govern una major comprensió per a entendre que "l'aranès i la seua identitat és patrimoni de tots, i el que necessita és protecció i suport, no limitar les seues llibertats".El Govern de Catalunya ha donat suport al govern aranès a través del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que ha mostrat també la seua "oposició frontal" al recurs i no entén com el Govern és incapaç d'acceptar que l'aranès sigui d'ús preferent a la Val d'Aran. A més, el conseller ha anunciat que la Generalitat presentarà "les al·legacions oportunes" en rebutjar aquest recurs. També ha dit que aquest recurs ''atenta contra la identitat i la cultura'' de l'Aran i Catalunya.El Govern central defensa que és inconstitucional que s'atorgui caràcter preferent a l'ús de l'aranès, emparant-se en l'article 3.1 de la Constitució Espanyola, que estableix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat. També considera que una Llei de una comunitat autònoma no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en la instrucció dels seus procediments administratius a l'Administració General de l'Estat.
Fonte: diari Segre
Notícies relacionades:
31/07/2011 Mil aranesos reivindiquen la seva llengua

4 comentarios:

  1. y dale que dale...13 de agosto de 2011, 12:04

    ...¡y dale que dale! ganes de buscar tres pies al gatu. Nun pue ser, ye illegal mírese por onde se mire. Con lleer la constitución ye suficiente.

    ResponderEliminar
  2. Ganes de glayar en vanu al vientu... o meyor nel desiertu d'Atacama que ye mayor y conmuncha sal.

    ResponderEliminar
  3. y dale que dale, que nun son tres pies al gatu, ye trespies al gatu que nun ye igual.
    Ye ablucante la sensibilidá d'estos qu'escriben nuna llingua que sabe lo que ye la prohibición, la represión,... y que llueu digan estes tochaes.

    ResponderEliminar
  4. Vaja, doncs jo me l'he llegida (de fet ja me l'havia llegida fa anys) i no he sapigut veure on diu que una llengua cooficial no pugui ser preferent.

    Article 3
    1. El castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat. Tots els espanyols
    tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la.
    2. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives
    comunitats autònomes d’acord amb els seus estatuts.
    3. La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya
    és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.