14/11/10

Propuestes pal catalán nes prósimes elleiciones catalanes



C i U: Digitalitzar els cinemes per potenciar el català: Els nacionalistes es proposen digitalitzar els cinemes per donar l'oferta de cinema doblat en català en igualtat de condicions; potenciar les parelles lingüístiques i les classes gratuïtes per a nouvinguts; defensar la unitat de la llengua, i promoure el català en noves tecnologies i comunicació.

PSC: Ús preferent del català i garantir el castellà: Els socialistes volen treballar per la presència preferent del català en tots els àmbits, fins i tot on ara és reduïda, com la justícia, el món econòmic o el digital, i per l'ús preferent del català a la Generalitat, però explicant la necessitat de garantir els drets lingüístics de tothom i d'utilitzar la llengua castellana.

ERC: Nova Llei de Normalització Lingüística: ERC vol una nova Llei de Normalització Lingüística que obligui a usar el català en les ofertes de béns i serveis en tos els suports, requerir-ne l'ús en l'administració de justícia, subvencionar videojocs, potenciar la música en aquesta llengua i cooperar amb Andorra per al reconeixement internacional.

PP: Escollir l'idioma de l'escolaritzación: El PP vol que els pares puguin escollir l'idioma en què els seus fills siguin escolaritzats el primer any, eliminar discriminacions per motiu lingüístic a intelectuals i artistes, facilitar l'aprenentatge d'un mínim de castellà i català a immigrants sense imposicions i eliminar les sancions lingüístiques.

Iniciativa per Catalunya-Els Verds-Esquerra Unida: Aconseguir el plurilingüisme de l'Estat: Els ecosocialistes proposen ignorar la sentència sobre l'Estatut en matèria lingüística, incentivar el català a la justícia, aconseguir el reconeixement del plurilingüisme de l'Estat, modificar la Llei de Política Lingüística i promoure l'ús del català al món laboral i a les universitats.

SI: Impulsar una carta de la llengua i la cultura: Per la formació de Laporta, el català es troba "en situació límit que no garanteix la seva supervivència". Segons afirma, "només un Estat propi pot invertir la tendència a la minorització a què ens aboca la dependència" i es compromet a presentar una Carta de la Llengua i la Cultura Catalana.

Fontes: Diario Público Edición Cataluña, Suplement Públic,Diumenge 14 de Novembre 2010. Especial 28 N Eleccions Catalanes,Eleccions Catalanes 2010

4 comentarios:

  1. Perinteresante resume pa los non especialistes, bien Albentestate.

    ResponderEliminar
  2. Taría ben qu'en Asturias el PP tamén defendera que se poda escoyer en qué llingua s'escolariza a os nenos :p

    ResponderEliminar
  3. Perbon panorama albentestate. Una entruga, ¿y Reagrupament que propón?.

    ResponderEliminar
  4. Reagrupament nun lo se ainda. Informaré al respective.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.