1/4/14

Dos restoranes de Llanera acueyen unes xornaes gastronómiques dedicaes a les seis races autóctones


 
Na semeya la Conseyera Álvarez nun momentu de la presentación de les xornaes

   L’Asador Alto de la Miranda y el restorán Peña Mea acueyen les I Xornaes Gastronómiques de les 6 Races Autóctones en Peligru de Desaniciu. Ésten dan aniciu esti martes y van ufrir productos d’estos animales hasta’l día 15.
   Les asociaciones de criadores de les seis races, esto ye, asturcón, xata casina, cabra bermeya, gochu asturcelta, oveya xalda y pita pinta, entamen esta iniciativa en collaboración cola Asociación de Hostelería de Asturias, siendo ésta la primer vegada que se xunen al rodiu d’unes xornaes gastronómiques. Asina, per 15 díes, les persones que s’averen a estos dos restoranes asitiaos nel conceyu de Llanera van poder prebar delicies procedentes de toos estos animales. Hai que destacar que’l menú del Asador Alto de la Miranda y del Peña Mea van ser distintos.
   El Gobiernu sofitó esta iniciativa cola presencia de María Jesús Álvarez, conseyera d’Agroganadería y Recursos Autóctonos, na presentación de les xornaes, celebrada’l xueves nel Peña Mea, actu al que la organización convidó tamién a la Coordinadora Ecoloxista d’Asturies y a l’Academia de la Llingua Asturiana, ente otros coleutivos y instituciones. Como puntu negativu d’estes xornaes ta l’ausencia del idioma del país na cartelería.
El gochu asturcelta, na carta del "Transcantábrico".   El tren de luxu de FEVE que percuerre les víes asturianes de vía estrecha, el ‘Transcantábricu’, ufre dende’l domingu pasáu gochu asturcelta na so carta gracies a la iniciativa de Ramón Celorio, xefe de Gastronomía de los trenes turísticos de RENFE y asesor gastronómicu del gochu asturcelta. Asina, los clientes van poder preber gochín asturcelta confitáu y asáu na etapa Ribadeo-Ḷḷuarca.
   Según esplica Celorio, na primer xornada sirviéronse mediu centenar de platos, “con muncha aceptación ente los comensales, que llegaron a entregar pol so métodu de cría”. Los viaxeros, na so mayor parte estranxeros, pudieron saber d’ella gracies a unos cartafueyos editaos en dellos idiomes pola Asociación de Criadores de Gochu Asturcelta.   Fonte: Asturies.com

14 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  2. L'anunciu y promoción de les races asturianes ta perbién, lo nueso ye lo primeru.

    ResponderEliminar
  3. La promoción y el consumu de productos fabricados n'Asturies, les races autónomes asturianes sonun bon exemplu d'ello, ye básicu y capital pal desenvolvimientu de la economía y el caltenimientu de puestos de trabayu, supón el motor de la supervivencia a curtiu, mediu y llargu plazu. Amás ye lu que facen otres autonomíes con tol so derechu. Ye lo normal.

    ResponderEliminar
  4. Ye perbonu siguir l'exemplu que yá dende munchos años Cataluña cola promoción y vienta de los sos productos, incluyíu'l cava, el fuet, etc-, nel restu d'España y qu'a la fin quédase íntegramente col IVA total de toles vientes.

    ResponderEliminar
  5. Tamos d'alcuerdu porque nun se trata de boicó nin coses rares pero anguañu batióse el récord de la vienta de sidra asturiano, especialmente en navidaes, y baxó enforma la del cava catalán, por casu.

    ResponderEliminar
  6. El gochín asturianu asáu, l'astur-celta, ye bocatta di cardinale.

    ResponderEliminar
  7. Sí, els cavistes s'estan suïcidant tots. Segur.

    Però gràcies al vostre boicot, cada dia depenem menys del mercat espanyol i, oh miracle!, els cavistes estan etiquetant cada dia més en català, cosa que fa uns anys era impensable en el sector. Continueu així, figures!

    ResponderEliminar
  8. Gimeno i Ayuso, diz un antiggu y sabiu refrán: "amor con amor págase"... ¿suénate?

    ResponderEliminar
  9. Y otru diz: "onde les dan tomar y callar ye bonu", ¿tamién suénate de daqué? y ye que la xente tardiendo pero acaba espabilando. Y nun ye boicó, pallabra d'honor.

    ResponderEliminar
  10. Non ye boicó, non. Ye la dura realidá de la competencia comercial.

    ResponderEliminar
  11. Más enriba dagún confunde les churres coles merines. Amás faer lo que faen dicen que no ye pecáu. Cataluña se queda con el 100% del iva de too lo que viende n'el restu de les autonomíes ¿a que sí?

    ResponderEliminar
  12. Amic dels refranys, te'n diré un altre: de porc i de senyor, se n'ha de venir de mena. I la teva mena no porta sabates.

    Sí, ens quedem l'IVA, ens quedem el cava i ens quedem la paella.

    Però tranquils, us queda poc que aguantar-nos. Tic, tac, tic, tac.

    ResponderEliminar
  13. ex-cavista y sidreru6 de abril de 2014, 22:24

    Ye una pena que nun se va poder llevar a cabu, una real pena.

    ResponderEliminar
  14. No, certament és una pena que, amb asturians com tu, mai de la vida aconseguireu res per a Astúries perquè esteu més pendents del que té el veí que del que necessiteu vosaltres. L'enveja és molt dolenta.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.