13/3/16

'Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’


Intersindical i PxL demanen hora per a tractar en cada part del territori de llengua catalana la creació d'un organisme amb competències dels governs valencià, català i de les Illes

Leo Part @laveupv .-  L’objectiu és “donar resposta a les actuals exigències dels ecosistemes comunicatiu, cultural i lingüístic arreu del territori on es parla la llengua catalana”. En una segona fase, el Consell inclouria els governs d’Aragó, d’Andorra i dels estats dels quals depenen L’Alguer i Catalunya Nord.



L’objectiu és “donar resposta a les actuals exigències dels ecosistemes comunicatiu, cultural i lingüístic arreu del territori on es parla la llengua catalana”. En una segona fase, el Consell inclouria els governs d’Aragó, d’Andorra i dels estats dels quals depenen L’Alguer i Catalunya Nord.

Intersindical Valenciana ha fet públic aquest dissabte, dia 12 de març, un comunicat -‘Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’- en el qual anuncia que, després de l’acord adoptat a Palma el passat desembre per tal de constituir aquest organisme, s’ha decidit, a cada part del territori i en col·laboració amb la plataforma d’Enllaçats per la Llengua, “demanar hora per a parlar amb els governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears” per tal de posar en marxa aquesta proposta.

En la mateixa nota de premsa s’explica sobre aquesta proposta del professor Josep Gifreu i de la resta de membres participants a la Jornada Espai de Comunicació en Català -celebrada a ciutat de Mallorca el 18 i 19 de desembre de 2015- que “caldria treballar políticament per la institucionalització de l'espai de comunicació en català creant un consell que passés a ser la instància central de la institucionalització d'aquest espai i que fos capaç de donar resposta a les actuals exigències dels ecosistemes comunicatiu, cultural i lingüístic”.

 Polítiques de comunicació com partides d'audiovisuals i multimèdia

En aquest sentit, en el comunicat d’Intersindical es proposa la creació d'aquest organisme “estable” i “amb competències delegades” per part dels governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears, en una primera fase, i dels Governs d’Aragó, d’Andorra i dels estats dels quals depenen L’Alguer i Catalunya Nord, en una segona fase, “per a l'establiment de polítiques de comunicació compartides i la supervisió de línies d'actuació en àmbits estratègics i comuns relatius als mitjans de comunicació i a la producció, disponibilitat i circulació de continguts, sobretot audiovisuals i multimèdia”.

Governs favorables a la reciprocitat de ràdios i TV públiques en català

Segons s’explica en el comunicat, els nous governs del País Valencià i de les Illes Balears constituïts després de les eleccions de maig de 2015, així com el Govern de la Generalitat de Catalunya, “s’han mostrat favorables a la reciprocitat de les emissions de les ràdios i televisions públiques que utilitzen la llengua catalana”.

D’altra banda, també es recorda que “la gran transformació cultural i comunicativa derivada de l’era digital i de l’Internet global planteja nous reptes en un context altament competitiu en els fronts combinats de llengua, comunicació i cultura, cosa que exigeix més que mai mancomunar poders, imaginació i recursos”.

Objectius generals del Consell de l’ECC
 

Intersindical Valenciana considera que aquest Consell de l’espai de comunicació en català’  hauria de vetllar per la construcció i potenciació d'un espai unitari i politípic, “és a dir, compartit i alhora divers, de la comunicació en català tant per al territori com per al ciberespai”.

Finalment, apunta que els objectius generals d’aquest Consell “podrien concretar-se” en els següents:

1. La presència hegemònica de la llengua en l'ecosistema de la comunicació disponible per a la catalanofonia.
2. La inclusió de tots els actors i interlocutors de la catalanofonia, independentment del lloc d'origen o de residència o de la seua adscripció a una ideologia o a una particular comunitat política.
3. L'exigència de qualitat en els béns i serveis de comunicació en català.
4. L'adopció de mesures de foment per a afavorir l'accés en les millors condicions a la creació i circulació dels mitjans i dels béns i serveis de comunicació en català.

Fonte: Directe.cat



3 comentarios:

  1. Mirar pal catalán ye ver un futuru dable pal asturianu si hai oficialidá.

    ResponderEliminar
  2. Oficialidá yá, ye urxente y pernecesariu pa toles asuntos de la llingua y de la vida diaria.

    ResponderEliminar
  3. L'oficialitat és necessària però sense oficialitat es pot fer molta feina.

    Un espai de comunicació en asturià es possible encara que no sigui oficial.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.