13/10/17

Catalunya i Barcelona tornen a participar amb un estand únic a la Fira del Llibre de Frankfurt

Enguany es compleixen 10 anys de la participació de Catalunya com a convidada d'honor a la Fira


La marca Catalonia, land of books/ Barcelona city of literature, aixopluga la presència institucional i dels editors catalans


Catalunya i Barcelona repeteixen enguany la fórmula de l’estand únic a la Fira del Llibre de Frankfurt que es va estrenar fa tres anys amb excel·lents resultats. La Fira, que tindrà lloc del 11 al 15 d’octubre, és la mostra més important del món del llibre, sobretot pel que fa a comerç de drets d’explotació editorial. El Departament de Cultura hi serà present mitjançant un estand compartit amb l’Institut Ramon Llull (IRL), l’Ajuntament de Barcelona, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. A més, el Govern de les Illes Balears tornarà a estar representat a l’espai de l’IRL.
 
La presència de les institucions de Catalunya a l’estand de Frankfurt queda identificada amb el lema Catalonia, land of books/ Barcelona city of literature. Sota aquest segell, Catalunya i Barcelona es presenten davant el sector editorial internacional amb una imatge de país conjunta i consolidada i evidencien que la capital és també ciutat literària de la UNESCO, amb una important potencialitat, creativitat i connexió internacional.
 
Les editorials que aixoplugarà l’estand són: 9 Grup Editorial, Barcanova, Barcelona Multimedia, Brau Edicions, Bromera, Enciclopèdia Catalana, La Galera, Eumo, Flamboyant, Grup 62, Millenniars, Aragón tiene talento, Norma Editorial, Pagès Editors i Zahorí de Ideas, a més de l’entitat FICÒMIC.
 
Aquest any, l’espai de treball de l’IRL posarà l’èmfasi en les 1.143 subvencions a la traducció a la promoció i les 843 subvencions a la mobilitat atorgades per l’Institut, així com en les llengües a les quals s’han traduït obres de literatura catalana gràcies al seu suport. Avui ja es compta amb una àmplia representació de traduccions a llengües (44) i països (48), així com un gran increment en llengües clau com l’anglès. L’Institut Ramon Llull (IRL) ha contribuït a aquest increment mitjançant subvencions a la traducció i a la promoció, a la literatura infantil i juvenil, la presència a fires del llibre, el suport als traductors i la cooperació amb les editorials i agències literàries catalanes. Dijous, a les 13 hores, s’oferirà una copa de cava a l’estand català amb la presència del director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano i la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats.
 
Enguany se celebra una dècada des que l’any 2007 la cultura catalana va ser la convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt. Aquesta participació va donar gran rellevància internacional a Catalunya i va significar un punt d’inflexió tant per l’augment del número de traduccions d’autors en llengua catalana a altres llengües, com pel reconeixement de la cultura catalana a l’estranger.
 
L’Institut Ramon Llull ja fa més de 15 anys que treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de promoure a l’exterior l’obra dels autors en llengua catalana. Per a l’ampliació d’aquesta xarxa de contactes internacionals viatjaran a la Fira del Llibre de Frankfurt el director de l’IRL, Manuel Forcano; la cap de l’àrea de Literatura, Izaskun Arretxe; la delegada de l’IRL a Berlín; Sílvia González i Misia Sert, Carles Navarrete i Julià Florit, tècnics de l’equip de literatura per mantenir al voltant de 150 cites.

Fonte: Govern.cat