8/7/10

Denuncien que RTVE n'Asturies nun emite n'asturianu


DENUNCIA D’AXA NA COMISIÓN DE RTVE DEL CONGRESU DE LOS DIPUTAOS
RTVE incumple la so llexislación al nun emitir en llingua asturiana.

Xuristes pol Asturianu (AXA) vien de denunciar na comisión mista del congresu-senáu de los diputaos de control parllamentariu de la corporación RTVE l'incumplimientu de la so llexislación al nun emitir les tresmisiones na llingua propia.
La Llei 17/2006, de 5 de xunu, de la Radio y la Televisión de Titularidá Estatal ye nidia, diz dientro del respetu a la diversidá llingüística alcuéntrase’l conteníu del artículu 7.4 de la mentada Llei 17/2006, qu’establez: “La Corporación RTVE cuntará cola cadarma territorial del casu p’atender l’afayadiza prestación de les sos funciones de serviciu públicu.... Les desconexones fadránse na llingua propia de les CCAA”.

Poro pa xuristes pol asturianu la desconexón que se vien faciendo nel Centru Territorial de la Televisión Española n’Asturies, incumple’l mandáu del artículu 7.4 de la Llei 17/2006 y, con ello, lo establecío nel artículu 3.2.e) d’esa mesma Llei; el 5.1 de la Llei 7/2010; asina como l’artículu 2.3 de la Declaración Universal sobre Diversidá Cultural de la UNESCO; el respeutivu de la incorporación de la mesma na Decisión del Conseyu de la Xunión Europea 2006/515/CE; y la Direutiva del Parllamentu Européu y del Conseyu 2007/65/CE.

Fonte: Aruelu.com

14 comentarios:

  1. agora nos damos cuenta?
    agora denunciamos?
    too se fai demasiao tarde y hai demasiada sumisión.
    Enfin, futbol y suvenciones y folclóricos de réximen. Eso ye Asturies. Nunca s'avanzará nada.

    ResponderEliminar
  2. Enxamás nun ye tarde si se faen les coses bien. Nun caigamos nel derrotismu. Nun-yos faigamos esi favor, agorea qu'Areces nun va presentase nes prósimes elleiciones que puen ser les de la xuntanza nacionaliega.

    ResponderEliminar
  3. Xuntanza pa qué, pa que sigan aplaudiendo a los mesmos folclóricos del réximen de siempre qu'apoyarán al amu que venga? pa eso nun fae falta nenguna xuntanza.

    ResponderEliminar
  4. Pan pa güei, fame pa mañana. Ta yá amosao qu'ensin oficialidá vamos sigir igual.

    Blogsaludos

    ResponderEliminar
  5. Hai munchu derrotista y pesimista. Too va dir pa meyor dentro de poco, al tiempu.

    ResponderEliminar
  6. L'optimismu radical ye imprescindible si naguamos por ganar la hestórica batalla de la oficialidá.

    ResponderEliminar
  7. El moment per a reclamar això era fa 30 anys; el 1980 o 1990 com a molt.

    Ara, que RTVE porta 10 anys retallant producció a tots els centres regionals i reduint les desconnexions (el circuit català de RTVE Sant Cugat no és ni un 10% del que era el 1980), no voldran ni sentir-ne a parlar.

    ResponderEliminar
  8. Ah, i a més la resposta la tenen molt fàcil: que emeti la TVPA en asturià, que per a això està.

    ResponderEliminar
  9. Y la TVE tampoco pon los topónimos oficializaos d'Asturies.

    ResponderEliminar
  10. Val más sero qu'enxamás: oficialidá darréu!

    ResponderEliminar
  11. ¿Sedrá que hai pánicu a quedar ensin televidentes güeyando les pérdides económiques de la TPA n'Asturies?

    ResponderEliminar
  12. Esi ye'l meollo del asuntu, RTVE n'Asturies emitiendo n'asturianu quédase ensin oyentes o televidentes. Un casu parecíu al de los cines pasando cintes en catalán que tienen que cerrar por falta d'espectadores.

    ResponderEliminar
  13. Pepín: sí, RTVE en asturià es quedarà sense televidents exactament igual com TV3, que emet pràcticament el 100% en català i que és la líder permanent d'audiència a Catalunya i la cadena més valorada pels espectadors.

    I m'agradaria que em diguessis un sol cinema que hagi hagut de tancar per la manca d'espectadors provocada pel passi de pel·lícules en català.

    ResponderEliminar
  14. ye un lince esti Pepin20 de julio de 2010, 23:19

    Pepin Lieres sigue cola so particular campaña cruzada anticatalana. Ye un fiera adelantáu al so tiempu y sabe que van pesllar los cines y el númberu d'espectadores que van dir.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.