10/9/12

Sobrevivencia del catalán nuna realidá complexa


Llengua i llengües: el català sobreviu en una realitat complexa

Tot i que el 95% de la població l'entén, només el 36% la considera la seva llengua habitual

THAÏS GUTIÉRREZ
El català és una de les llengües mitjanes d'Europa però no té un marc jurídic potent per protegir-la. Això la relega en molts aspectes a la segona divisió.

Analitzem la situació sociolingüística del català en 5 eixos:

1 Molt entès, poc utilitzat. Quasi 10 milions de persones són capaces de parlar català. Només un 36% la consideren la seva llengua habitual.

2. Una llengua mitjana europea. El català és la novena llengua d'Europa des del punt de vista demogràfic, com el grec i el portuguès. Però pateix una anomalia.

3. La immersió lingüística. Ha estat un model d'èxit i els experts mantenen que els atacs recents no tenen cap fonament tècnic.

4. Poc coneixement d'altres llengües. Només un 26% de catalans parla anglès. Les xifres de francès encara són més baixes.

5. La protecció en l'administració. El paper de la llengua com a requisit per treballar a la funció pública catalana és clau, segons els experts.

Fonte: Ara



5 comentarios:

  1. El futuru del catalán ta peraseguráu. El del asturianu ye'l que ta nel aire... ¡Oficialidá darréu!

    ResponderEliminar
  2. Si no planifiqueu una autèntica estratègia amb l'objectiu d'aconseguir l'oficialitat, està vist que no la tindreu. Els polítics no es volen complicar la vida... i la gent tampoc. Ja els va bé les coses com estan.

    Heu de plantejar una bateria de mobilitzacions i visibilitzacions de la problemàtica de l'asturià. Que no passi setmana sense una activitat o una altra.

    I quan dic activitats no dic manifestacions. Una manifestació és per a demostrar que en som molts; si no, millor quedar-se a casa.

    ResponderEliminar
  3. Hai qu'asonsañar los métodos siguíos pol catalanismu nel so maxistral desendolcu, refiérome a la dictadura llingüística pura y dur y ensin papes na boca y si nun preguntar a David.

    ResponderEliminar
  4. Sí anònim, aquest matí hem afusellat 30 o 40 al Camp de la Bóta perquè no volien parlar català. Jo hi he anat de voluntari a donar-los el tret de gràcia. Mira: ha ha ha ha.

    Nota: et trobava a faltar, plurinòmin habitual.

    ResponderEliminar
  5. Quien se picar ayos come, diz el refrán.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.