5/10/10

Benach 'cola' el català en la conferència de presidents regionals

A partir del 2011 serà una de les llengües oficials de la CALRE

El president del Parlament, Ernest Benach, ha aconseguit que la Conferència de Presidents de les Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) aprovés equiparar el català a la resta de llengües de la Unió Europea durant les reunions plenàries d’aquest organisme que agrupa més de setanta presidents de parlaments de regions de la Unió Europea, que representen més de dos-cents milions d’habitants.

L’acord ha estat possible després que Benach hagi defensat davant l’assemblea de la conferència, reunida a Trento, una esmena a l’article del reglament de funcionament de la CALRE sobre l’ús de les llengües. La proposta aprovada, defensada pel president, diu que “les llengües utilitzades durant les conferències de la CALRE són les que demanin les regions presents” i que els documents de treball es podran redactar en la llengua de la regió que els proposi, acompanyats d’una traducció a l’anglès.

Fins ara les llengües oficials de la CALRE eren l’espanyol, l’alemany, l’italià, el francès, el portuguès, el neerlendès i el suec, i només es podien fer servir les altres llengües si la conferència la presidia un president d’una regió amb llengua pròpia. Això va permetre utilitzar el català durant la presidència de Benach el 2005, que es va cloure amb una reunió del plenari al Parlament de Catalunya.

A partir del 2011, a les reunions del plenari de la CALRE i en igualtat de condicions, a més de les llengües oficials de la UE també es podran fer servir les altres llengües que són oficials als respectius territoris. El nou reglament sobre les llengües manté que tots els documents oficials de la CALRE seran traduïts a totes les llengües de les regions membres.

La proposta de Benach sobre les llengües ha estat finalment consensuada amb els presidents dels parlaments de les regions de Flandes, de la comunitat francesa de Bèlgica i de Trento, i ha estat aprovada per 23 vots a favor, 10 en contra i 3 abstencions.

Fonte: e-noticies.cat

5 comentarios:

  1. Un pasu más haza la vuesa oficialidá na Xunión Europea per aciu la estratexa. Norabona.

    ResponderEliminar
  2. Gràcies.

    Observeu que diu que "les llengües utilitzades durant les conferències de la CALRE són les que demanin les regions presents", no parla ni d'oficialitats ni de reconeixements, només de demanar.

    Per tant, sempre que hi vagi un representant d'Astúries pot expressar-se en asturià sense excuses. Aquesta vegada sí que entreu a "la llista".

    ResponderEliminar
  3. Fuera normas y acuerdos6 de octubre de 2010, 17:33

    No hay normas que valgan, Benach y su concepto de la democracia, hago esto por que sí y porque me da la gana y además me sale de... , las normas y las leyes y demás consensos no valen para Benach y sus amigos. De ahora en adelante todo el mundo puede hacer lo que le de la gana también en Cataluña que lo dice y lo pone de moda Benach. Comerciantes: a rotular en castellano y en lo que os de la gana que Benach te da ejemplo, te apoya y te aplaude. Adelante la anarquía, el todo vale(excepto lo que Benach y sus amigos imponen militarmente con su férrea dictadura persecutoria y prohibitoria) Vamos progresando.

    ResponderEliminar
  4. No home no, ye totalmente consensuao ya democrático, tá aprobau con 23 votos a favor, mayoría absoluta.

    ResponderEliminar
  5. Tamién pon "A partir del 2011, a les reunions del plenari de la CALRE i en igualtat de condicions, a més de les llengües oficials de la UE també es podran fer servir les altres llengües que són oficials als respectius territoris."
    Otra vegada l'asturianu queda fuera a nun ser qu'un representate de Tras Os Montes emplegue'l mirandés.
    El conceptu que tien de democracia "Fuera normas y acuerdos" ye'l clásicu, la definición dada nos años 40 o la teoría qu'afita que 24 ye más que 30 o nesti casu que 13 ye más que 23.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.