23/7/11

El govern espanyol recorrerà la llei de l'aranès


L'executiu de Zapatero considera inconstitucional que aquesta normativa catalana declari l'aranès com a llengua d'ús preferent a la Vall d'Aran

Recorda que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la, així com el dret a usar-la


El govern espanyol recorrerà la llei de l'occità perquè considera inconstitucional que aquesta normativa catalana declari l'aranès com a llengua d'ús preferent a la Vall d'Aran.

D'aquesta manera, el Consell de Ministres ha acordat aquest divendres, amb el dictamen favorable del Consell d'Estat, sol·licitar al president del govern espanyol la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles d'aquesta llei.

Segons recorda el govern espanyol, des del punt de vista competencial, i d'acord amb l'article 3.1 de la Constitució, el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la, així com el dret a usar-la.

Respecte a les altres llengües de l'Estat, l'apartat 2 d'aquest precepte assenyala que seran també oficials als seus respectius territoris. No obstant això, la llei catalana “resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès”, ha afegit l'Executiu.

El govern espanyol també considera que una llei de Catalunya no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en l'Administració General de l'Estat en la instrucció dels seus procediments administratius. També ha subratllat que la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de la utilització de la llengua cooficial.

Fonte: Avui.cat

5 comentarios:

  1. Aquí ZP té tota la raó perquè la hi dóna la Constitució Espanyola i Catalunya som una part o una autonomia d'Espanya.
    Ara, si amb això es pretén forçar pas després pas de rosca la independència i "els espanyols" (¿eh, David?) empassin, ja ens anem entenc millor.
    Així de clar, res més.

    ResponderEliminar
  2. Jordi Carreras de la Barceloneta24 de julio de 2011, 0:22

    És veritat i totalment il.lega, Pep, estàs en el cert. L'aranès no pot ser d'ús preferencial de cap de les maneres, en tot cas bilingüe amb el castellà o trilingüe sumant el català. A més de il.legal cap mena de dubte és una manera molt concret i descarat de crear-se problemas, incompresions i odis a tots els nivells, que al pitjor és el que es pretén.

    ResponderEliminar
  3. No os esforcéis en razonar que es inútil, hay quienes nunca lo querrán, o no les convendrá (...o no podrán) comprender que la ley se hizo para asegurar la convivencia entre todos y para todos, y para respetarla.

    ResponderEliminar
  4. És curiós que el presumpte Pep i el presumte Jordi cometin les mateixes faltes d'ortografia i escriguin a altres hores de la nit amb 30 minuts de diferència.

    La llei de l'occità és una llei de respecte i de reconeixement. Si no ho heu entès així, és que potser qui pretén forçar pas RERE pas de rosca sou "els espanyols". Eh, Pep? (sense interrogant davant, si us plau)

    ResponderEliminar
  5. Otra vuelta de tuerca más de los españoles y la so llexendaria sensibilidá y respetu a les otres cultures y llingües.

    ResponderEliminar

Los comentarios tán pendientes de moderación. Espublizaránse lo primero dable.